Sex

Sex

Sidan i korthet: Sex är nog ett ämne som intresserar alla och som det finns massor av information om. Men att hitta den rätta informationen eller att fråga om sex är inte alltid det lättaste. Sex kan betyda olika saker för olika människor, vad man uppfattar som sex beror bland annat på hurudan man är som person, hurudana erfarenheter man har och hur sexuell man är. Till exempel kan sex vara självsex, det kan vara sex med en partner, det kan vara kyssar och kramar och smek, det kan vara hångel, petting, det kan vara oralsex eller något annat.
Kanske lite pinsamt och nervöst men ändå så intressant... Sex är nog ett ämne som intresserar alla och som det finns massor av information om. Men att hitta den rätta informationen eller att fråga om sex är inte alltid det lättaste. Här har vi samlat ihop allt från vad man ska tänka på inför "Första gången" till vilket preventivmedel man ska välja.
En klok österbottnisk kvinna har sagt: "Läär de reeglen fösst å spela sen!"

(= Lär dig spelreglerna innan du börjar spela)

I det här fallet betyder det att om man är smart och vill lyckas så lär man sig så mycket man bara kan på förhand - innan man gör de praktiska övningarna. Dessvärre hör ju sex till de ämnen som det kan kännas lite pinsamt att fråga någon om eller ta reda på fakta om. Därför är risken stor att okunskapen resulterar i att man fullkomligt gör bort sig. Eller i värsta fall skaffar sig en könssjukdom att dras med hela livet, eller en ofrivillig graviditet.

Sex kan betyda olika saker för olika människor – det kan vara självsex, det kan vara sex med en partner, det kan vara kyssar och kramar och smek, det kan vara hångel, petting*, det kan vara oralsex eller något annat. Vad man uppfattar som sex beror bland annat på hurudan man är som person, hurudana erfarenheter man har och hur sexuell man är. Alla de ovannämnda kan ändå räknas till sex och det finns ingen lista på rätt och fel.

*Vad är hångel och vad är petting??: Hångel kan innebära att pussas, kyssas, krama och smeka. Utanpå kläderna eller innanför, medan petting är mer koncentrerat på att med händer och fingrar smeka varandras könsorgan. Hångel och petting kan med andra ord betyda samma sak, men petting kan också innebära att man tar hånglet ett steg längre men fortfarande utan att ha regelrätt samlag.

Vi ska göra vårt bästa för att ge dig så mycket info, tips, råd och fakta vi bara kan om detta spännande ämne. Som källor har vi använt olika faktaböcker, våra experter och slutarbetet två hälsovårdsstuderanden skräddarsytt för Decibel - men minns:

"Bara för att du KAN saker om sex behöver du inte HA sex" (RFSU)

I Finland finns det faktiskt en skyddsålder för sex, vilken är 16 år. Detta står i Finlands lag av två anledningar: dels för att skydda unga från att bli utnyttjade av äldre och mer utvecklade och dels för att unga inte ska göra något dumt som de kan ta skada av. Det innebär ju inte att polisen kommer och knackar på om två 15-åringar har sex, men om en person som är 15 inleder en sexuell relation med en annan person på 22 år så bör varningsklockorna börja ringa, och lagen möjliggör då att myndigheterna kan kolla upp situationen. Här kan du läsa mera om skyddsåldern 16 år.

Huvudsaken är ändå att man vet vad det är man tänker ge sig in på, oavsett om man vill vänta till bröllopsnatten eller om det brinner i byxorna långt före det. Och även efter första, femte och tvåhundratrettiofjärde gången kan man lära sig något nytt och livsviktigt att veta!