Hur få motivation till träning?

30.12.2020
Hej! Jag har tidigare tränat mycket och varit aktiv, men nu under det senaste året har jag inte haft lust att träna. Jag har börjat inse att min kondis inte e den bästa och när jag vet vad jag har tidigare klarat av och inte klarar av det nu ger det en stor påfrestning och ångest. Jag har även gått upp i vikt men det är inte allvarligy för mig, utan jag har märkt att jag fått mer fett på låten och magen som jag trivs med..Hur ska jag komma igång med tränandet och äta hälsosamt? Jag älskar att träna och utmana mig själv, men när jag själv kan bestämma och påverka mina val vill det bli lätt att skippa träningen. Jag har prövat på att ha en ”fusk dag” dvs, där jag har vilodag och får unna mig något gott. Men det är som om kroppen vet att när jag inte får äta godis så gör det att jag vill ha det ännu mer, vilket leder till att jag fuskar. Finns det några enkla tips på hur jag inte skulle ”våga” skjuta upp träningen eller fuska med sötsaker? Hur ska jag orka och känna mig motiverad under en längre tid och inte tappa det?
Jag strävar inte efter att bli smal däremot vill jag känna att jag är i bra form och få en starkare kropp fysiskt. Jag vet att jag skulle må mycket bättre om jag skulle komma igång med träning som jag älskar och tidigare satsat på.
Tacksam för svar!
Andreas Narva klippt

FISAF/EA/APT Personal Trainer Andreas svarar

07.01.2021

Hej!

Alla frågor som ställs här är viktiga, men speciellt denna fråga har jättestor betydelse då detta är nånting vi alla människor kommer att råka ut för, oavsett ålder.

Att hitta en motivation är inte alltid så lätt, oftast styrs vi av yttre faktorer. Med det menas att man vill göra nånting vad andra kan tänkas kräva av oss: vikt, utseende, dieter etc. Också då man arbetar och får pengar för det är en yttre motivation.

De flesta som hittar en motivation har satt upp ett mål eller en utmaning som man vill sträva mot. Då man klarat målet får man oftast en vinnarkänsla av att man åstadkommit nånting spektakulärt samt en förståelse varifrån man kommit och var man är nu. Och på köpet har man fått en hälsosammare livsstil. De brukar oftast funka :)
Har man en kompis med samma målsättning, blir det ännu roligare.

Frågorna du skall ställa dig: 
Vad gör mig glad? = Gör det.
Det som gör dig glad, varför gör du ej det?
Vad gör dig ledsen och skapar t.ex ångest? = Varför gör du det?

Jag har själv också kämpat med omotivation, det är helt normalt. Har man varit t.ex sjuk, är det jättetungt att börja träna igen eftersom man tappat rutinen till det. Då ska man försöka minnas igen att varför vill jag träna? 
- För att jag mår bättre efter det.

Jag har också testat på en massa dieter, förbjudit godis, förbjudit "fusk dagar" etc. Dvs ställt en massa hinder och förbjudit en massa saker i min vardag. Därmed skapade jag också ångest då jag åt eller gjorde saker som jag förbjudit för mig själv. Mycket negativa känslor. Smart? Nej. 

Jag älskar mat. Jag älskar hinderbanelöpning och klättring. Jag får sinnesro då jag är ensam ute i naturen.
Detta är min inre motivation och vad som skapar balans i mitt liv:

Jag tränar för att jag älskar det och gör det för att jag älskar äta mycket mat, och äta choklad nu som då. Jag förbjuder ingenting. Ingen ångest. Psykiska & fysiska delen är i balans.
Detta funkar perfekt för mig, men kan vara en katastrof för någon annan. Man måste hitta det som funkar för en själv.

Gör det som gör dig (inte vad andra förväntar att du ska göra) lycklig och sluta med det som skapar ångest.

Att gå på gruppträning där man kan vara social och ha nånting gemensamt skapar en stark drivkraft. En social miljö där man har roligt är viktigt. Men också att vara ute t.ex i naturen och ha egentid viktigt likaså.

Lycka till och testa på nya utmaningar :)
- Andreas

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag tog nyligen ut min p-stav som jag haft sedan juni 2020. Före det gick jag på minipiller i över ett år och jag slutade ha mens och fick inga biverkningar. Av p-staven gick jag upp 10 kg, fick ...
Läs mera

Hej! Jag vill gå ner i vikt samt bli smalare och få en vältränad kropp typ. Har ingen aning hur jag ska göra. Vill göra det på ett healthy sätt utan strikta dieter, eftersom dieter basically aldrig hå...
Läs mera

Hej jag heter Peter och jag har den senaste månaden fått kommentarer av mina föräldrar som lyder så här, har du börjat banta frågar de ofta p.g.a att jag tar mindre mat än vanligt men dom gånger så ha...
Läs mera

Hej. Hur går man ner i vikt på hälsosammast sätt? Jag har koll på träningen och tränar 4-5 ggr i veckan, men det är mest kosten jag är fundersam på, och vad som är viktigt att tänka på? Tycker jag får...
Läs mera