Hur ska jag göra för att bli social?

04.08.2022
Jag är väldigt blyg. Hur ska jag göra för att bli social och våga mer? Min
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

10.08.2022

Hejsan!

Tack för din fråga.

Det första steget till att vilja bli mer social och våga mera – är att helt enkelt ha viljan att jobba med sig själv, och det verkar du ju uppenbart ha eftersom du skickar och frågar om det! :) Bra.

Men hur sätter man den där viljan i verket då?

Jag skulle råda dig att ta det i små steg, för att gradvist öka din comfort zone. Alltid när man utvecklas så känns det rätt... obekvämt, för att vara ärlig. Men sen så småningom så vänjer man sig ju, och det som nyss var obekvämt känns helt naturligt. Så mycket handlar det om att våga pressa sig genom den där obekvämheten de första gångerna, och lita på att om man gör det, så börjar det vartefter gå allt lättare.

Kanske kan du ge dig själv små utmaningar? Typ ”idag ska jag le åt 3 personer som jag inte riktigt känner”, eller ”denna vecka ska jag säga åt personer i butikskassan att ha en bra dag”, eller ”idag ska jag ta taltur X-antal gånger när vi står med kompisgänget i skolan”. Det behöver inte vara stora saker, men något som gradvist ökar. Alltså att du gör sociala saker som tidigare i ditt liv inte varit spontant naturliga för dig att göra. Fundera på vad ditt mål är, vad är det som blygheten nu sätter spärr för, som du skulle vilja kunna göra?

Sen vill jag också påminna om att vi alla människor är olika, och det är helt okej att vissa är mer blyga, eller mer introverta än andra :) (introvert och blyg är dock inte helt samma sak, det finns också exempelvis introverta människor som är socialt utåtriktade till sättet). Men om du känner att blygheten blir jobbig för dig, så går det absolut att jobba på det.

Ett annat tips jag kan ge dig är det gamla uttrycket ”fake it till you make it”. Genom att i början låtsas som att du är en mer oblyg person än vad du är, så kan du med tiden också bli mer oblyg på riktigt. Nu menar jag ju förstås inte att du inte alls ska vara dig själv, men jag kan personligen tycka att om jag exempelvis ska ha skolföredrag framför klassen så blir jag mera självsäker och levererar det bättre ifall jag går in i en roll av att vara nån som är bra på sånt. Sen nästa gång så behöver jag kanske inte göra det, för att jag har omprogrammerat min hjärna att det går nog bra. Man kan också lura sin hjärna att man är mera självsäker än man är genom att exempelvis hålla en god hållning.

Lycka till!

Kram, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej där decibel, jag hoppas ni mår bra och har det skönt där ni sitter och svarar på alla våra frågor!

Jag har tänkt lite över nåt, och jag har inget annat att göra nu så jag skriver hit vad jag f...
Läs mera

Jag har varit utsatt för mobbning och förlorat vänner som har varit viktiga för mej. Jag vill så gärna hitta nya vänner, men vet inte hur. Just nu känns som om ingen bryr sig om mej. Ingen frågar hur ...
Läs mera

Hejsan. Jag har en underbar familj med har inga vänner. Vad ska jag göra åt det. Har varit ensam i 3 år nu, vad ska jag göra?? Orkar inte ha det så här längre.
Läs mera

Hej.
Ja ha vari vän me en som vi kan kalla Ella i 10 år. Vi e verkligen bästa kompisar och hon e jätte snäll å vi har jätte roligt tillsammans å jag älskar henne. Ja ha alltid kännt av nån orsak känt ...
Läs mera