Kix!!

13.10.2021
Tjena kix Gringo här. Ville bara ge dig en liten uppdatering + fråga på slutet

Jag mår mycket bra idag och jag har som duvet pratat med terapeuten om allt detta. Har haft 6 samtal hittills och känner att det räcker. Har dock hennes kontakter kvar så kan boka tid i framtiden om det skulle behövas.

Sammanfattningsvis så har vi talat om många saker som även jag frågat dig om. Hon har fått mig att exponeras för mina rädslor och tankar som jag har/har haft och lärt känna dom så att det inte är skrämmande längre. Så allt det med tankar och fantasier som jag haft och angående sjukdomar som även du och jag talat om så är det numera ”historia” för min del. Alltså att jag inte tänker på dom på ett oroande sätt som jag gjort förr och att den oron inte längre betyder nått för mig längre så att jag ska gå runt och kontrollera och fundera över det som jag gjort innan. Jag har övat på kontrollbehovet som jag haft, alltså att om jag får en impuls på att behöva rådfråga och få försäkran från närstående/utomstående ska jag skjuta upp den impulsen och försöka acceptera den ångest som då uppstår. Det är lite svårt. Men jag är på gång. Men förhoppningsvis så lär jag mig acceptera med tiden att inte behöva få försäkringar och oron kommer förhoppningsvis att minska med tiden. Det får ta tiden, och jag ska ha tålamodet. Jag har haft det sådär med tålamodet innan och jag har liksom velat att allt går över direkt. Men i dessa fall så tar det tid för hjärnan att kunna acceptera det så jag ska hålla ut. Jag har ju haft som min terapeut säger oroat mig i 1 och ett halvt år så det kan inte gå över direkt. Men ju mer man tränar på att minska kontrollbehovet och sysselsättningsgraden är hög så går det över med tiden. Jag är allmänt mer optimistisk och mindre pessimistisk som jag var under tiden jag oroade mig, för när jag oroade mig så va pessimismen sådan att det känndes som att det alltid skulle vara såhär. Och att det aldrig skulle gå över. Men nu när man fått svar på allt och det har löst sig så har man en mer optimism i sig och kan gå till en bättre vardag.

Minns du att jag skrev till dig en gång att jag oroade mig för en riskfaktor som äldre pappa ålder när barnet föds att det skulle ha en inverkan på ökad risk för psykiska ohälsa hos det barnet ? Jag och min terapeut har pratat om det och jag har läst ett par studier från 2014 till och med detta året. Min terapeut sa att det inte har något att göra med det. Men jag ville veta vad studierna sade. Jag läste på olika studier och det visar sig nog att hon har rätt. För det som studierna påpekar är att det endast är en hypotes. Eftersom man velat se om faderns ålder skulle kunna ha en effekt på barnets uppkomst som man vet kring mammans ålder (fertiliteten). Men detta är bara en hypotes, det med mutationer och äldre pappaålder. Och i samtliga slutsatser så står det att det inte går att bevisa sådana hypoteser. Detta med anledningen att man inte kan gå in i en man likadant som för kvinnor och att man aldrig kan göra sånna bevis pågrund av etiska och praktiska skäl. De studier som genomförts på olika grupper visar att det handlar om andra saker. Exempelvis när man velat se om det fanns en påverkan av äldre pappors ålder så tog man med yngre pappor och skulle se om det fanns skillnader. Men i många fall så var det inga skillnader mellan yngre och äldre fäder vid barnets uppkomst. Och att man hävdar att det förmodligen rör sig om andra saker och inte faderns ålder. Andra saker är exempelvis dom som du nämt som riskfaktorer för psykiska sjukdomar (ex schizofreni) Exempelvis så kan en pappa som varit äldre i sin ålder råkat hamna i statistiken som bär på ett ärftligt anlag råkat få barn i den åldern, hade han fått barnet i en yngre ålder hade det varit samma sak. En granskning som sammanfattat forskningen kring detta ämne de senaste 20 åren som publicerades i år kunde bekräfta detta och säga samma saker utifrån de studier den granskat. Så alltså, om det inte går att bevisa att sånt skulle ha en inverkan och att det endast är spekulationer så borde jag ju inte oroa mig. De flesta barn föds ju friska trots att föräldrarna är i en högre ålder, det säger forskningen med. Men det jag tänkte på fram tills nu var om jag kunde va undantaget. Men eftersom det inte ens går att bevisa att det skulle ha en inverkan så kan jag vara lugn, likadant som du skrev när vi diskuterade detta. Eftersom det inte går att bevisa så går man heller inte ut med det, det står heller ingenstans när man läser riskfaktor för schizofreni eller bipolär bland de pålitliga hemsidorna om sjukdomar att det är en riskfaktor. De som lurade mig var dessa nyhetsartiklar som skriver sina rubriker som får det att framstå som om det är bevisat, fast det egentligen inte är det. Nyhetsartiklar vill ju lyfta upp det negativa bara och få folk att läsa det. Fast det i slutändan framkommer att det inte är så. Min terapeut sade att riskfaktorerna för dom sjukdomarna som jag nämnt är dom samma som du skrivit till mig.

Så nu har jag kunnat acceptera det men det är en sista fråga jag har till dig som jag glömde nämna till terapeuten. Jag har varit lite nere sen igår och tänkt att jag slösat så mycket tid (ett och ett halvt år) på detta oroandet som inte varit något. Jag tänker att jag kunde utnyttjar tiden på såååå mycket annat roligt och levt bättre om jag sökte hjälp direkt efter händelsen i skolan. Menar inte att det inte alls fungerat, jag har kunnat gå i skolan, umgås med folk och arbetat. Men oroande har kommit emellan och ständigt varit i baktanken och hindrar mig från att vara lika glad och fri som jag varit innan. Jag va ganska ledsen igår nästan som att jag ville gråta. För att jag e arg på mig själv till varför jag gjort såhär mot mig själv. Skulle du kunna ge tips och råd hur jag ska fundera över detta och kunna kommer över denna tanke?

Återigen, tack för allt hjälp hu gett mig, uppskattas <3 du är bäst <3

// Gringo Gringo
Hej!

Tack för din fråga! Vi eller en av decibel experterna kommer att svara på din fråga så fort som möjligt, vår regel är att en fråga skall vara besvarad inom 5 arbetsdagar.

Hälsningar, Decibel-teamet

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag funderar över min dröm inatt, varför jag drömde den.

Det var så att jag drömde om att jag misshandlade en person medvetslös i en skog. Den personen som jag misshandlade är en person som för må...
Läs mera

Hej!
Har på senaste tiden haft väldigt konstiga drömmar om min flickvän som jag har varit tillsammans med i snart 3 månader.
Drömmarna följer alla samma tema: Jag får veta att andra människor ser henn...
Läs mera

Hej! Jag skulle vilja vara med i en film eller serie. Var kan man söka om det. Spelar ingen roll om det är i finland eller i Sverige, eventuellt norge. Var kan man studera på svenska till skådespelare...
Läs mera

Hej, jag har under en tid märkt att jag har extremt mycket katastroftankar. Om mamma eller pappa kommer hem senare än vad de brukar tror jag direkt att de har krockat och dött eller liknande och börja...
Läs mera