Säker på internet

27.09.2018
Vill man att ens mamma eller ens lärare ska se bilder på en då man röker eller och är full? Vill man hela skolan ska se lättklädda bilder på en? Ska alla veta var jag bor eller mitt telefonnummer?

Det är kul att lägga upp bilder på sig själv, sina vänner och på roliga saker man varit med om men man ska komma ihåg att då en bild en gång är uppladdad är det väldigt svårt att helt få bort den från internet. Det lönar sig att tänka efter vilken bild av sig själv man vill visa på internet.

Lämna inte heller ut för mycket information om dig själv på Internet. Ge inte ut din adress eller ditt telefonnummer och var försiktig med vad du lägger som status på Facebook eller vilken bild du lägger ut på Instagram. Skriv inte ut saker som kan utnyttjas av andra, som att du mår väldigt dåligt eller att du är bortrest.

På samma sätt som du tänker på hurdan bild du vill ge av dig själv så ska du fundera på vilken bild ger du av dina kompisar. Ladda aldrig upp en bild på någon som personen på bilden skulle tycka var obehaglig eller som gör att personen på bilden känner sig kränkt. Då man laddar upp en bild som nedvärderar eller kränker någon annan kan det handla om nätmobbning, och det kan få rättsliga följder.

En sak man ska komma ihåg då man laddar upp bilder är upphovsrätten till bilden. Om det inte är du som har tagit bilden så måste du ha tillstånd av den som tagit bilden för att få publicera den. Det är tillåtet att spara bilder från internet för eget bruk, men du får inte använda bilderna till exempelvis skoluppgifter eller för andra allmänna sammanhang. Om det finns andra personer med på bilden ska man fråga om lov av de andra som är med på fotot innan man publicerar bilden.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatörKällor: Tryggt på nätet, Dina rättigheter.se

Tillbaka