Koldioxidfotspåret

28.09.2018

Med koldioxidfotspår avses den klimatbelastning som föds på grund av en produkt, verksamhet eller tjänst. Klimatbelastningen ökar växthusgaserna och orsakar klimatförändringar.

Genom att byta till grön el, genom att installera en jordvärmepump och genom att göra en energikartläggning i hemmet kan vi förminska vårt fotavtryck utan att minska på boendetrivseln. Vi kan också påverka hur vi rör oss från plats till plats. Att välja lokaltrafik i stället för privatbil. Att ta tåget i stället för flyget på semester är ett miljövänligt val, eftersom flyget har ett väldigt stort koldioxidavtryck. Arbetsreseutsläppen blir mindre av att ibland jobba på distans och genom att byta ut bilen mot cykeln åtminstone sommartid. Genom att till exempel köpa inhemska grönsaker i stället för utländskt kött kan vi förminska vårt koldioxidfotspår

Utsläppen som vår föda orsakar kan vi förminska genom att under växtperioden byta ut en del av maten mot sådant vi själva samlat i naturen, så som svamp, bär och fisk. Det lönar sig även att planera måltiderna och matinköpen, eftersom det förminskar på matavfallet. Enligt en utredning WWF Finland utfört kan vi hjälpa miljön genom att halvera vår konsumtion av nötkött och byta ut det mot till exempel fisk eller baljväxter, dessutom blir våra matvanor mer omfattande.

Text: Ungdomsliv.fi


Källor: Ungdomsliv.fi

Tillbaka