Donera hår

08.10.2019
Hej jag e en tjej på 14 år som sku vila doner mitt långa tjocka hår ti cancersjuka barn eller vuxna, vet ni hur man gör å hu mycki man måst ge osv. Och vart man ska skicka. Vill ha så mycki information som möjligt. Kram M M
Julia Sodergard

Praktikant socionomstuderande Julia svarar

09.10.2019

Hej!

Vilken fin idé av dig. Det går att skicka sitt hår till The Little Princess Trust i Storbritannien. De gör peruker av naturligt hår till barn och unga under 24 år som mist sitt hår på grund av cancerbehandlingar eller av andra orsaker. Det finns en sjukdom som heter alopeci som gör att man tappar hår. Vissa människor som drabbas av alopeci kan tappa allt hår även ögonfransar och annan kroppsbehåring. Håret växer aldrig mer ut tillbaka. Även fast man inte är dödligt sjuk så tar det säkert hårt på självkänslan att ofrivilligt tappa hår och bli skallig.

Allt hår som doneras till dem måste vara i bra skick, håret får alltså inte vara slitet, det ska vara rent och torrt. Det behövs främst hår som är över 40cm långt men de tar även emot hår som är över 30cm långt. Håret ska vara en naturlig färg, det får vara färgat eller slingat så länge som det är en naturlig färg (alltså inga färger som man inte kan ha naturligt t.ex. rosa eller grönt hår) och hårets skick är bra. Håret får vara rakt, vågigt eller lockigt.

 

På länken nedan finns en steg för steg guide för hur du ska göra om du vill donera ditt hår till The Little Princess Trust:

https://www.littleprincesses.org.uk/donate-hair/

 

När man skickar hår till The Little Princess Trust från Finland så bör man se till så att brevet skickas till paketet är rätt vägt och att man betalar för postningen. Men det är sådant som man får hjälp med på posten. Så ska man så klart ha rätt adress. Det bästa sättet att packa håret i är i en minigrip påse eller annan återförslutningsbar genomskinlig plastpåse som man sätter i ett tjockt kuvert eller en liten pafflåda. På posten finns flera olika alternativa lådor och kuvert. Här nedan är adressen:

The Little Princess Trust
Broadway House
32-35 Broad Street
Hereford
HR4 9AR
UK

 

Kram, Julia

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.