var sälja böcker?

07.06.2010
Jag har en massa böcker här hemma, som jag inte har det minsta användning av. Jag skulle vilja sälja bort dem, men finns det t.ex. någon loppis på nätet eller något, där man kan sälja böcker? Eller någon loppis i t.ex. Vasa?
25.11.2011

Hej!

Det finns flera lätta sätt att sälja bort sina böcker - jag skulle faktiskt säga att det är knepigast att sälja dem via Internet. Det därför att det dels innebär en massa jobb med att skriva in de olika böckerna i tex Huuto.net (beskriva dem, prissätta, följa upp om någon bjudit på dem osv) och dels jobbigt att sätta dem på posten och kolla att pengarna för dem faktiskt kommer in på ditt konto. Fullkomligt onödigt för ett par euro per bok. Dessutom vet jag inte hur mycket folk fyndar böcker på nät-loppisar, böcker är nog något som man måste få bläddra lite i och impulsköpa, inget man letar efter.

Det absolut lättaste sättet, men som kanske inte ger sååå mycket pengar för dem, är att föra dem till ett antikvariat. I Vasa finns det två stycken, ett på Kyrkoesplanaden och ett på Handelsesplanaden. Då är det bara att packa böckerna (även tidningar och faktaböpcker) i plastkassar, traska in till antikvariatet, lägga dem på disken och fråga hur mycket du får för dem. De har vissa fastställda taxor och beaktar samtidigt i vilket skick och hur gammal boken är. Vissa böcker och tidningar kan ge dig någon euro, andra (tex vanliga pocket-deckare) vill de inte så gärna ta emot, men kan tex be dig byta dem mot andra pocket-böcker, som de har i sina hyllor. Hur som haver kan du tjäna en del på att sälja dem till ett antikvariat.

Det andra rekommenderade sättet är att boka ett bord på ett loppis där du inte behöver stå själv och sälja utan kan betala en bordshyra för en vecka eller fler, prissätta och skriva bordsnummer på samt föra dit dina saker och så sköter det sig själv. Du behöver bara "städa" dina saker lite nu som då och sedan hämta pengarna och det som blivit kvar när du sagt upp bordet. Adam&Ewa och CityKirppis i Vasa fungerar så. Där kan du sälja ganska bra, beroende på vad det är för slags böcker. Jag sålde tex svenska moderna deckare typ Liza Marklund där för 2,5 och de gick åt som smör. Likadant med fina inbundna trädgårdsböcker för 6€. Men det beror helt på vilken typ av böcker det är. Även vissa tidningar borde gå åt som smör där, tex Veckorevyn. Dessa loppisar kan dock ha upp till en månads väntetid, men ströva runt på dem och kika priser på motsvarande böcker som de du tänkte sälja - kanske du kommer på annat som du kunde sälja på samma gång, tex kläder och gamla leksaker?

Sedan finns det även olika "engångsloppisar" tex som någon uf-förening ordnar, på marknader osv.

Hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.