Flytta till eget?

03.07.2016
Hej, jag är 18 år gammal och har funderat på att flytta till eget. Problemet är att jag skall till Milin i januari och har hört att det är svårt att få bostad för en period på under 1 år, stämmer det? Hur går det till när man hyr en bostad? är det väldigt svårt? Henrik

Ungdomsinfo- och rådgivningstjänsten UngInfo.fi svarar

04.07.2016

Hej!

När man ska flytta hemifrån ställs man ju inför något man inte gjort tidigare i sitt liv, så jag förstår att det kan finnas mycket som man funderar på! Det är mycket praktiskt som ska ordnas när man flyttar, både när man flyttar första gången, men också senare i livet när man flyttar igen. Det är inte ”svårt”, men förstås lite krångligt när man gör det första gången och kanske inte riktigt vet vad allt man ska tänka på.

Ofta brukar hyreskontrakt vara tidsbestämda till att gälla för ett år, för att sedan bli tillsvidare avtal med en uppsägningstid som står i kontraktet. Att du rycker in i militären i januari behöver inte vara ett hinder för att du ingår hyreskontrakt som sträcker sig över ett år eller längre. Det är nämligen så att man som beväring kan få militärunderstöd för boendekostnaderna om man bott i egen hyresbostad före man rycker in (ca 3 månader innan tjänstgöringen inleds, uppger FPA). Läs mer om FPA:s stöd för beväringar på deras hemsida här: http://www.kela.fi/web/sv/bostadsunderstod_till-vem. Du kan alltså ingå hyresavtal för ett år, och ändå rycka in i januari, och sedan ha din bostad kvar när du blir hemförlovad efter fullgjord militärtjänst (bara du ingår hyresavtalet och flyttar så att du bor där tre månader innan du börjar i militären och blir beviljad bostadsunderstöd som en del av militärunderstödet).

Nu vet jag ju inte om du jobbar och önskar hyra på din hemort, eller om du har för avsikt att börja studera på annan ort, antingen före eller efter militärtjänstgöringen. Det första man måste tänka på innan man flyttar hemifrån är såklart var man vill bo och vad man har råd att betala i hyra. Sen kan man börja leta efter en lämplig bostad som passar både med tanke på läget och priset. Det finns en mängd olika sidor på nätet där man kan söka bostad, t.ex. www.oikotie.fi eller www.vuokraovi.com, för att nämna några. Det kan också hända att man hittar en lämplig bostad via sina egna kontakter, så hör dig för med vänner och bekanta om någon vet om en bostad som är ledig, eller på väg att bli ledig. Via t.ex. Facebook kan också vänners vänner få nys om att du söker bostad. Du kan också leta hyresannonser i lokala dagstidningar och t.ex. Kyrkpressen, eller också själv sätta in en annons om att du önskar hyra (en annons kostar förstås, men kan ge ganska många ”napp” också). Sen gäller det att gå på visningar och titta på lägenheter innan du bestämmer dig.

När du hittat en bostad du vill och kan hyra så ingår du ett hyresavtal med din hyresvärd. Det är viktigt att du ingår ett skriftligt hyresavtal, även om du känner din hyresvärd, så att båda ”vet vad som gäller” och du har något du kan hänvisa till om det skulle vara så att det blir problem med hyresvärden och ord står mot ord. I hyresavtalet bör följande framkomma: hyresavtalets längd, hyrans storlek, övriga avgifter (t.ex. vatten- och elavgifter), hyrans betalningssätt och betalningsdag, hyrans justering (när och varför hyran kan höjas), garantiavgiften (som vanligen är en eller två månadshyror, och som man får tillbaka när man flyttar ut om man betalat alla hyror och inte söndrat eller misskött lägenheten) och bostadens kondition (vilket skick bostaden är i när du flyttar in).

Det kan vara en bra idé att dokumentera och fotografera hur det ser ut i lägenheten när man flyttar in, om det finns några särskilda ”skavanker” som fanns där redan innan ditt hyresavtal började. I hyresavtalet ska också alltid framkomma datum och ort för när avtalet ingåtts, och både din och hyresvärdens namnteckning ska finnas, kom också ihåg att båda parterna ska ha en kopia av avtalet.

Förutom hyresavtal kan det också hända att man måste ingå separat elavtal om det inte ingår i hyresavtalet. Annat ”pappersarbete” som man måste göra i samband med flytt är en flyttanmälan till befolkningsregistercentralen, magistraten och posten, det kan man göra på nätet på sidan www.muuttoilmoitus.fi. Sedan är det också bra att teckna en hemförsäkring (med valfritt försäkringsbolag), oberoende om hyresavtalet kräver det eller inte, för ekonomiskt skydd för din egendom mot brand, stöld eller skada. Telefonavtal (de flesta har förstås bara mobiltelefon i dagens läge) och internetanslutning måste man också fundera på, om man vill ha det hemma, och kolla upp vilka möjligheter som kanske redan finns i lägenheten/huset, fast bredband, trådlöst osv? Och hur är det med TV osv?

När hyresavtalet är klart och man kommit överens med hyresvärden om när man kan flytta in är det bara att flytta. Man måste kanske köpa en del nya möbler och andra saker som behövs, t.ex. brandvarnare, städutrustning och köksgrejer, basförråd av mediciner och livsmedel o. dyl. och det kan bli ganska dyrt att köpa allt på en gång. Det kan hjälpa att göra upp en lista på det viktigaste och bocka av i prioritetsordning, och sedan skaffa saker som kanske inte är de allra nödvändigaste efter hand.

Decibel har mycket bra sidor för dig som ska flytta till eget boende, så kolla också här: http://www.decibel.fi/information/boende. Om du har vägarna förbi Luckan på någon av UngInfo-orterna Åbo, Kyrkslätt, Borgå eller Helsingfors så kan du också komma in och hämta våra ”Hyresgästens ABC”- och ”Flytta hemifrån”-broschyrer.

Lycka till med bostadsjakten och flytten hemifrån, och med militärtjänstgöringen sen när det blir dags för det i januari!

Vänliga hälsningar,
Heidi
Ungdomsinformatör/UngInfo

Vår samarbetspartner UngInfo.fi har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på UngInfo.fi:s Fråga-tjänsten.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej,

Vilka myndigheter måste jag meddela då jag flyttar utomlands i 7 månader? Tänkte ha kvar min adress i Finland. Måste jag meddela FPA, MinSkatt…?
Läs mera

Hej! Jag är inneboende i Sverige och har tillång till delat kök och ingång, sedan har jag eget rum, badrum och klädkammare. Behöver jag teckna hemförsäkring för de delade utrymmena?
Läs mera

Jag är ett barn i en familj på 5 personer + en hund. På söndagen så hände det någonting som jag ännu inte kan prossecera... Jag vaknade ungefär kl10 på morgonen och skulle gå ner och äta. Mamma och pa...
Läs mera

Min bästa väns kompis går på ya i vasa och har fått internatsban utan en bra anledning, hon bor för långt borta för att pendla till skolan och vi känner ingen med egen lägenhet i vasa, vad ska vi göra...
Läs mera