Lätt motorcykel försäkringspremier

15.05.2024
Hur dyr är böterna om man får lätt motorcykel försäkring på en mopo som går 80km och man har haft mopeden i register i 1 år Alex
luckan

UngInfo svarar

27.05.2024

Hej!

Jag beklagar att du har fått vänta på svar!

Om vi förstår din rubrik och fråga rätt undrar du hur mycket en försäkringspremie kostar för en lätt motorcykel och vad böterna blir om man kör 80 km/h med en mopo som har lätt motorcykel-försäkring.

Jag har varit i kontakt med polisens rådgivningstelefon. De svarade att om man kommer fast med att köra med en mopo som går så fort som 80 km/h blir det dyrt. De kunde inte ge någon exakt summa för hur höga böter det blir, eftersom dina inkomster påverkar bötessumman. Inkomster är t.ex. lön från sommarjobb. Ju högre inkomster du har, desto högre böter måste du betala. Hur länge du har haft mopeden i registret påverkar inte böterna.

Polisen påpekade också att om du har en mopo som går 80 km/h och som därmed räknas som en lätt motorcykel, krävs det att du har körrätt att köra lätt motorcykel, alltså motorcykelkörkort. 

Om du INTE har en försäkring för lätt motorcykel på en mopo som går i 80 km/h, så kan försäkringsbolaget i värsta fall ta ut mångdubbla försäkringspremier om du kommer fast. Du kan även bli tvungen att betala skatt på din mopo om den är trimmad. Detta kan man läsa om trimmade mopeder på Traficoms sidor:

“Ditt fordon anses motsvara en motorcykel/tung fyrhjuling om det trimmas så att fordonets konstruktion har ändrats och dess hastighet (över 45 kilometer per timme) överstiger den konstruktiva hastighet som nämns i lagen. Då ska man betala bilskatt för det.

Polisen informerar Traficom om trimmade fordon, varefter en utredningsbegäran skickas till fordonsägaren.”

Gällande storleken på försäkringspremien, skulle jag rekommendera dig att vara i kontakt med olika försäkringsbolag och jämföra priser. Priserna varierar nämligen ofta mellan olika försäkringsbolag och det finns olika faktorer som påverkar priset, så därför är det svårt att här ge dig en exakt summa.

med vänliga hälsningar,

Emma-Lena, Luckan UngInfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har så tråkigt hela tiden det ensa jag gör förutom skola är att vara på telefonen. Jag orkar/vill inte göra mina hobbyer och jag tycker inte om mina kompisar. Jg bara slösar bort mit liv men jag v...
Läs mera

Hej, jag är en 14 årig tjej som har gått vid skolcouch,psykolog och tom kurator. Nuförtiden hatar jag att prata med vuxna på min skola, bor i vasatrakten och undrar hur och om man kan få fast i någon ...
Läs mera

Hej. Hur mycket böter får man av en blackbox om polisen hittar den, eller får man inge böter alls för blackbox?
Läs mera

Hej

Jag har en vän som verkligen behöver hjälp, eller behöver få hjälp med sin situation, tyvärr måste jag skriva det mesta i hemliga rutan pga att informationen är så pass personlig men jag hoppas ...
Läs mera