Hobbyverksamhet eller företag?

14.06.2022
Hej!

Jag har under en tid skapat produkter som jag sålt till nära och bekanta och på beställning men skulle nu vilja ta steget längre och starta en egen e-butik/ webbutik där jag säljer mina produkter.

Men nu till min fråga var går gränsen från att bli en hobbyverksamhet till att man faktiskt måste grunda ett företag. Skulle vilja hålla det på hobbynivå då det är en bisyssla vid sidan om studierna men samtidigt öka försäljningen genom att starta webshop och marknadsföra mig lite mer, är detta möjligt utan att starta företag? Har läst att gränsen går vid 10.000€ är detta sant? Isåfall går jag no inte över den gränsen och klarar mig som hobby? kreativ tjej
Caroline Sparf

Caroline svarar

20.06.2022

Hej!


Vad kul att du kommit igång med dina egna produkter, ett stort lycka till och hattlyft redan nu :)
I dagsläget finns det flertal plattformar där man kan fakturera för sitt arbete och kalla sig lätt företagare. I och med detta, så finns det nog inte någon särskild gräns, men ifall du vill ha nytta av att tex. Dra av verktyg och material som du tillverkar dina produkter av, så är momsgränsen 15.000€. Denna gräns var tidigare 10.000€ och är nog antagligen det du tänker på.


Om det du tillverkar är något slags eget handarbete, kläder eller vad som helst skapad av dig så skulle jag rekommendera att se över möjligheten att sälja på exempelvis Etsy. Etsy är en sajt till för att sälja unika handgjorda produkter (kan vara i princip vad som helst!) över hela världen, dit du får en webbshop inom Etsy och Etsy tar en viss procent av priset för din produkt. Detta är ett ganska enkelt sätt att komma igång med en webbshop "light", och du behöver inte en FO nummer för att sälja.


Annars kostar webbshoppar och hemsidor en del pengar både att skapa och underhålla, beroende på hur duktig du är på kodning själv kan du spara något i att skapa hemsidan och lägga tex i Shopify som webbutik, men underhållet kostar alltid och kan därav vara mest lönsam att göra under sitt företag. Då löns det att fungera kring bolagsform, är det mer av en hobby kan det vara mest ekonomiskt lönsamt att hålla sig till att vara enskild näringsidkare, eftersom denna bolagsform är billigast och har en lättare bokföring.


Hoppas du fick några idéer och stort lycka till,.
Kram Caro 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! När börjar man samla vintersemester på ett jobb? Har nyligen jobbat över 1 år på samma arbetsplats (kontor) ifall det påverkar vad man jobbar med.
Tackar!
Läs mera

Hej!
Jag har läst olika delexamen inom bokföring, löneräkning, fakturering och bokslut på yrkesakademin. Är nu sugen på att starta egen bokföringsbyrå. Räcker detta som utbildning eller måste jag ha ...
Läs mera

Hej. Har ni några tips på ställen på nätet som man kan tjäna lite extra pengar på sådär utöver sitt jobb? Har hört om att det finns olika företag som betalar en slant (ganska liten dock) för att man t...
Läs mera

Hej! Jag skulle vilja prov jobba i Norge iaf en vecka elr något, inom bemanningsföretag
Jag är utbildad närvårdare. Men mina föräldrar tycker inte det iaf att jag ska behöva åka med någon annan isf. V...
Läs mera