Pension

19.11.2021
Hejsan, alla pratar hela tiden om hur min generation aldrig kommer hinna gå i pension då pensions åldern strechas senare å senare helatiden. Så nu undrar jag, jag som är 20 år nu, ungefäär vid vilken ålder sådär om vi tänker jag har ett normalt avlönat jobb tills pension utan extra pensionsbesparingar, när kan jag slippa i pension ungefär realistiskt sett? Nu ligger det vell i i början av 60 årsåldern någongång? 64 kanske är normalt? Som sagt är osäker på detta men skulle gärna vilja veta vad åldern kan ligga realistiskt sett på för min del i framtiden om man klarar sig så långt :) Pensionären
Marcus Beijar n

Marcus svarar

26.11.2021

Hej!

Det finns ingen formel för att räkna ut exakt när man kommer att gå i pension, utan det som finns är en uppskattning baserat på diverse olika faktorer som bakats in i räknaren. En person som fyller 20 år i år har en uppskattad pensionsålder på 68 år och ett antal månader.  Det är det här man menar med att pensionsåldern höjs och att man ”inte kommer att gå i pension”. Alla kommer att gå i pension någon gång, men det baserar sig på yrkesval, hälsa, mående och även förstås på om man har egna besparingar eller pensionsförsäkringar. Idag är den personliga pensionsåldern mellan 63 och 65 år i Finland, medan den faktiska pensionsåldern för år 2020 uppskattades bli 61,9 år. Det här hänger ihop med att alla inte kan eller orkar arbeta till och med sin personliga pensionsålder och därmed går i pension tidigare.

Om man måste gissa grovt idag så tror jag att den faktiska pensionsåldern i framtiden nog kommer att stiga med ett antal år, helt enkelt därför att vi kommer att må bättre och leva längre. Däremot kommer den aldrig att komma upp i 68 år över hela linjen.

Mvh, Marcus

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej,

Jag är för tillfället på föräldraledighet men är annars anställd tills vidare vid en institution. Jag har länge velat byta jobb men inte vågat riskera min tills vidare anställning.

Till min frå...
Läs mera

Hej!

Jag blev färdig småbarnspedagog för några år sedan och har alltid haft en dröm att bli egenföretagare som mina föräldrar, men har alltid tänkt att det varit lite svårt med min utbildning.

Men...
Läs mera

Hej!
Jag skulle vilja bli influenser / modell få ett stort ig konto mm hur skall jag göra?? Hur hittar man korta modell jobb? Både i Finland och i Sverige
Läs mera

Hej jag vill bli modell jag är 14 år och vill jätte gärna bli modell men jag har två problem, jag är 160cm och bor i finland vad ska jag göra?
Läs mera