Vet ej vart jag skall skriva min fråga men det är en sak jag funderar på. Då jag kokar makaroner/pasta är det hälsosamt att sätta i olja i matlagning oliv.skall man avstå eller hur är det? och hur mycket kan man sätta? är det hälsosammare att steka i olja eller i riktigt smör?
Hej!
Att sätta en skvätt olja med pastan går riktigt bra. Olja har goda fettegenskaper, dvs de innehåller omättat fett som är bra för vår hälsa. Olja i pasta gör ju också så att pastan inte klibbar ihop, men det behövs bara några droppar. Om man väljer olivolja eller rapsolja spelar ingen roll, eftersom de har ungefär samma fettkvalitet.
När det kommer till stekning rekommenderar jag olja eller flytande margarin (finns många olika varumärken, de köps på flaska där man hittar margarin i affären). Flytande margarin är enkelt att använda och stänker inte. Både flytande margarin och olja har bra fettkvalitet. Personligen väljer jag flytande margarin eftersom det stänker mindre, men som sagt olja går lika bara.
Smör är ju gott, men det innehåller mycket mättat fett (fett som inte är bra för vår kropp). Därför skulle jag rekommendera att man någongång kan steka i smör om man tycker om den smaken, men inte varje dag.
Idag diskuteras det mycket om smör och margarin. Smör är ju sk naturligt och därför tycker många att det är bättre för hälsan. För mig är fettkvaliten det viktiga och därför använder jag bara smör ibland, då jag vill åt den goda smörsmaken.
Enligt de rekommendationer som finns så ska man helst använda sig av margarin och olja i matlagning osv (pga fettkvaliten).
En bra regel att följa angående fett är: "Ju mer flytande ett fett är desto bättre är det för dig."
Men man väljer ju själv, att äta små mängder smör är inte farligt. Sunt förnuft ska det vara.
Vänliga hälsningar, kostrådgivare Anna
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar