Sårvård

28.07.2020
Hej!
Jag har en brännskada och jag undrar hur jag ska ta hand om den så att den inte blir infekterad..
Såret e typ 15cm långt och 1-2 cm brett. Jag hade en stor brännblåsa på det först, men den sprack i misstag efter 1 dygn och det blev massa lös hud. Det har aldrig hänt mig förr vid brännskador, däför vet jag inte vad jag ska göra nu.
Läste på 1177 att man skulle ta bort den lösa huden för att minska infektionsrisken, så jag gjorde det, men nu har jag ett öppet sår som jag inte vet hur jag ska sköta..
Är det bättre att ha det intäckt hela tiden, eller ska jag låta det luftas på ex. natten?
Hur ofta måste jag byta förband isf?
Ska jag lägga nånting på det, ex. Bepanthen typ?
Jag hittar inga klara svar på internet och jag börjar få panik, jag håller det rent och intäckt justnu, och luftar det ibland, men jag vet inte om jag gör fel eller rätt eller vad jag borde göra.
Jag e så rädd att det ska bli infekterat, de e en självskada så jag kan inte berätta åt nån för ingen vet. Jag är borta hemifrån nujust, långt från sjukvård å dyl. så kan inte ta hjälp därifrån heller. Jag e så dum, jag hatar mig för att jag satte mej i denhär situationen å nu vet ja int va ja ska göra..
:(
Heidi Jussil klippt

Läkare Heidi svarar

30.07.2020

Hej!

Först vill jag verkligen rekommendera att du söker sjukvård direkt du har möjlighet. Sök definitivt om det finns tecken på infektion! Beroende på hur djup skadan är så ska den behandlas på olika sätt. Baserat på det du beskriver låter det som att den inte är den värsta typen som kräver operation, men jag kan inte säga säkert när jag inte sett den, operation kan alltså krävas. Men en s.k. ytlig dermal skada som det låter som du har behandlas enligt följande:

Såret rengörs med tvål och vatten. Blåsor, avlöst hud, sårsekret och annan smuts skall avlägsnas noggrant. Ytliga dermala brännskador kräver initialt fuktbevarande förband med hög absorptionsförmåga som lätt och smärtfritt kan skiftas. Hög absorptionsförmåga är viktigt eftersom överskott av sårsekret gynnar bakterietillväxt och ökar risken för infektion. Täckning av brännskadeytan bidrar till att smärtan minskar.

Under första veckan minskar sårläckaget och ett annat förband med mindre absorptionsförmåga kan användas.

Exempel på lämpliga förband för ytliga brännskador är polyuretanskum (t ex Mepilex). Mepitel eller Jelonet i kombination med kompresser eller annat absorberade förbandsmaterial liksom Hydrofiber (t ex Aquacel) utgör andra bra förband.


Tecken till infektion kan vara:

Tilltagande rodnad

Ökad svullnad

Ökande smärta

Sårvätskan ändrar karaktär: grumlig, luktar illa

Systemiska infektionstecken (feber, nedsatt allmäntillstånd)


Så sammanfattningsvis: rengör noggrant, ha på förband sålänge såret är öppet så det inte kommer in smuts. Byt förband när det har vätskat genom det. När huden är läkt kan du lägga mjukgörande salva på men inget i öppna såret. Hoppas att det ordnar sig och att du känner dig bekväm med att berätta för någon snart och framöver kan komma bort från självskadebeteendet!


Sköt om dig!

/ Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag och min pojkvän brukar båda gymma, men han tar det lite mera på allvar. En gång frågade han mig vad jag har som " dream physique". Först fattade jag inte men han förklarade att det är typ ett...
Läs mera

Hej, nu undrar jag ifall det finns något hemma som man kan använda som känns som en penis. Har haft sex tidigare några gånger och alltid när penisen ska föras in så gör det ont, inte så farligt ont me...
Läs mera

Hej

Jag är en kille som har en sexfantasi där ajg är bunden i en säng och två tjejer har sex med mej och med vandra.Det finns två tjejkompisar som jag hade tänk vilja göra detta med.Men hur säger ...
Läs mera

Jag har en kompis som är väldigt aggresiv, han kan mittiallt ta i mitt ben och vägra släppa benet och i bland när man säger åt honnom kan han slå en i ansiktet. Vad ska jag ta mig till i denna situati...
Läs mera