Mellanblödning

24.01.2023
Hej! Har ätit azalia sen 8.12, men har haft mellanblödningar sedan 24.12 och hade mens för cirka 2 veckor sedan. Mellanblödningarna har varit så pass rikliga att jag velat använda trosskydd, men ibland har de även varit mindre. Hur länge ska jag ännu vänta på att de slutar, tänkte alltså när jag ska ta kontakt så jag kan byta till ett annat piller ifall blödningarna inte slutar? Undrar…
luckan

UngInfo svarar

30.01.2023

Hej och tack för din fråga!

Dina Azalia-piller innehåller endast gulkroppshormon och är s.k. minipiller. Det är vanligt att det under den första tiden kan förekomma stänkblödning, och man brukar säga att man ska äta samma piller i minst 3 månader innan man kan fundera på att byta till ett annat preparat om biverkningarna fortsätter. Stänkblödningar kan även förekomma om man inte tar pillret samma tid varje dag eller om man glömt något piller. Såklart är det jobbigt att man blöder hela tiden, men jag skulle rekommendera att fortsätta med pillren tills det gått tre månader så att kroppen hinner vänja sig, menscykeln kan också bli rörig om man byter preparat för snabbt och kroppen igen måste anpassa sig till de nya hormonerna."

Källor:
https://www.terveysportti.fi/ apps/dtk/ltk/article/ykt00651/ search/ehk%C3%A4isy#s3
https://www.terveysportti.fi/ apps/laake/haku/azalia*/28500/ start

Med vänlig hälsning, Jenny Lindholm, läkarstuderande 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Kan man få p-piller utan att föreldrarna vet om det och får man det gratis på ett apotek
Läs mera

Kan ni berätta skilnnaden på minipiller och mellanpiller. Vad är fördelen med båda? Vilken är bättre om man har blodproppar i släkten/familjen?
Läs mera

Jag o min kille har haft kul 21 December. Och nu är orolig att kan vara gravid fast jag har fått mens den 13 januari men det var 3 dagar sen. Måst jag ta gravtest eller?
Läs mera

Hej!

Hur byter man enklast tid på när man tar pillren. Skulle vilja byta från 11.30 till typ 9.00. Äter slinda. Ska jag vänta tills jag börjar på en ny karta och flytta tiden då?
Läs mera