Använda p piller i några dagar?

21.03.2020
Hej! Jag och min pojkvän har varit isär varandra i nästan 3 veckor nu pga karantän..vi ska träffas nästa vecka och vi tänkte fira med lite sex utan kondom ;) Har använt Zoely förr i några månader men slutade ta dem förra året i november typ. Var tvungen att avsluta för att jag fick mensvärk liknande smärtor av pillren. Nu är det dock så att jag har 1 karta kvar, är det ok att jag tar antingen några piller eller hela kartan för tillfället bara så att jag och min pojkvän kan ha sex utan kondom? Eller är det på något sätt skadligt för mig? Pipi
luckan

UngInfo svarar

27.03.2020

Hej,


för att p-pillren genast ska ha en skyddande effekt, måste man börja ta dem första dagen av en mensblödning, i så fall behöver man inte något extra skydd mot graviditet (som kondom). Om man trots allt börjar ta pillren först några dagar efter att mensen har börjat (t.ex. inom en vecka från att mensen började) uppmanas man ha t.ex. kondom i användning de första 7 dagarna då pillren tas. 


Blodproppsrisken som förhöjs en aning med p-piller brukar ofta anses vara högre just de första månaderna efter att p-pillren påbörjats, så därför ska man helst inte hålla på att påbörja och avsluta p-pillren upprepade gånger. 


Jag skulle alltså rekommendera dig att använda kondom, om du inte just nu råkar få mens, så att effekten av p-pillren genast kommer igång + att du planerar att använda p-pillren igen för en längre tid (=kanske flera år).


Hoppas att svaret är till hjälp!


Hälsningar, 


Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.