Psykolog eller psykoterapeut

02.07.2020
Hej.

Jag är osäker på huruvida jag vill bli psykoterapeut eller psykolog och undrar vilka skillnaderna är, eller snarare, vad kan en psykolog arbeta med som en psykoterapeut inte kan göra? När det gäller själva arbetet, väldigt specifikt. Jag vet att psykologer ofta utbildar sig vidare till psykoterapeuter, men jag undrar vilka möjligheter det finns utöver detta. Man hör ju också om skolpsykologer, idrottspsykologer, osv. Vad har en psykolog möjlighet till att göra som en psykoterapeut (med annan grundutbildning) inte kan? Orsaken till att jag frågar är för att jag tar min magister nästa år i ett ämne som gör att jag senare har rätt att utbilda mig vidare till psykoterapeut. Dock så har jag även funderat på att efter nästa år söka in till en psykologiutbildning. Jag har funderat på detta i ca två år och behöver verkligen få svar svart på vitt.

En svår fråga kanske att svara på, men jag undrar också ifall man kan studera vidare till psykoterapeut i Sverige (eller något annat land)? Alltså att man skulle bli legitimerad psykoterapeut trots att man går psykoterapiutbildningen utomlands. Finns den möjligheten? Jag är verkligen intresserad av att fortsätta studera/bo utomlands.

Tack så väldigt mycket för svar. Hellre att ni tar lång tid på er, men ger mig ett utförligt svar än att ni svarar ett allmänt svar på en kort tid.
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

03.07.2020

Hej,

Jag konsulterade en bekant som jobbar som psykolog, hon svarar följande:

Det som en psykolog gör som ingen annan får göra är utredningar av vuxna och barn, tar ställning till intelligens och personlighet (hos barn handlar det mer om den kognitiva och socioemotionella utvecklingen är åldersadekvat). Psykologer är den enda yrkesgrupp som också läser om den normala utvecklingen av psyket, annars är fokus mycket på ett sjukdomsperspektiv.

En psykolog har genom sin grundutbildning redan kunskap och förmåga till att ge terapeutiska samtal men får inte kalla sig terapeut utan vidareutbildning. Psykoterapeut däremot kan vemsomhelst med grundutbildning inom social och hälsovård bli  så den underliggande utbildningen kan va väldigt olika

Skolpsykolog, idrottspsykolog etc är inte yrkesskyddade utbildningar, det handlar mer om vad du jobbar med och har fortbildat dej i men som psykologie magister kan du jobba inom alla områden, jag e ju tex barnpsykolog (jobbar med barn men har också gått x antal vidareutbildningar). Vill du jobba enbart med att ge terapier är det ett bra alternativ att ta en examen inom det sociala å sen söka vidare till terapeut. En svensk examen går nog att få godkänd i Finland och vice versa, man ansöker om det. Psykoterapiutbildning i Sverige är ganska mycket billigare. I Sverige har dom dock bara två inriktningar, KBT och psykodynamisk (olika teoretisk bakgrund största skillnaden). I Finland finns flera alternativ men kostar skjortan.
 
Sen är psykologi utbildning i Sverige ganska annorlunda än i Finland, där väljer man inriktning redan under studietiden tror jag (just KBT eller psykodynamisk) å det ingår en annorlunda praktik (dom har nåt som kallad ptp-psykolog, är lite dåligt insatt) som man gör innan man får jobba på riktigt. Psykoterapiutbildning är på universitetet både i Sverige och Finland och är alltså tänkt att man gör vid sidan av sitt ordinarie jobb."

// Anna-Lotta, psykolog

 

 

Hoppas att du fick svar på dina frågor.

kram

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.