Hur gör jag om jag vill stanna i milin

24.11.2020
Hejsan, jag ska börja gymnasiet snart och det tar ca 3 år. Jag ska försöka att stanna kvar i militären som stampersonal efter klargjord militärtjänst men skulle ha kvar ca 1 år av mina studier om jag börjar direkt vid 18 år vilket jag vill. Hur ska jag göra, jag vill så snabbt som möjligt arbeta i militären. Måste jag vänta tills efter gymnasiet? Måste jag vänta tills ca 19 år när jag ingår tjänstgöringen. Hur ska jag göra? Tipsa gärna.
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

24.11.2020

Hej

Du ska absolut göra klart gymnasiet först. Du kommer att kallas till uppbåd det år du fyller 18 år. Uppbåden är alltid på hösten augusti – december. I uppbådskallelsen får du veta var och när du ska infinna dig. Vid uppbåden bestäms tjänstduglighetsklass, truppförband och när du ska inleda tjänstgöringen. Då kommer du att inleda tjänstgöringen följande år i januari eller juli, eller sen följande år. Det lönar sig inte att ha alltför bråttom – du kan i alla händelser inte börja förrän du varit på uppbåd. Dessutom utvecklas den unge mannens kropp ännu i 18-19 års åldern. Man hinner bli lite mera mogen mentalt och få mera muskelmassa under det år man väntar. Ibland kan det löna sig att inleda studier ett par år varefter man tar ett mellanår från studierna för att göra milin.

Det lönar sig att sköta om sin kondition och röra på sig så mångsidigt som möjligt – det kan du börja med redan nu. Löpträning, stavgång, simning, cykling, gym, bollsporter etc. Ät hälsosamt, låt bli tobak och droger och sov tillräckligt. Jag rekommenderar försvarsmakten konditions app MarsMars.
Med den kan du uppgöra ett eget skräddarsytt konditionsprogram och följa med dina framsteg. Du kan också jämföra med kompisarna och på så sätt sporra varandra att bli bättre.

När tjänstgöringen väl börjar lönar det sig att inta en positiv attityd och inte ge upp för lätt. Under grundutbildningsperioden (de första 7 veckorna) bestäms fortsättningen – om du kommer in till Underofficersskolan. I slutet av Underofficerskurs 1 bestäms det vilka som ska gå vidare till Reservofficersskolan (RUK). De övriga stannar kvar vid Underofficersskolan och Underofficerskurs 2 för att sena återvända till sin grundenhet som gruppchef. Man kan redan i början av tjänstgöringen nämna för sina förmän att man spekulerar över en militär karriär. Hur det går beror förstås på hur man klarar sin militärtjänstgöring. Efter hemförlovningen kan man ansöka inträde till Kadettskolan (om man fått officersutbildning) eller till Markstridsskolan (om man fått endast underofficersutbildning).

Under militärtjänstgöringen finns det gott om tid att känna sig för vart man vill och om militäryrket är något för dig. Se dig därför också om  efter alternativ utbildning. Man kan också ta civila studier före man söker sig till Kadettskolan, eller man kan ta civila studier efter det. Många officerare har en civil examen vid sidan om den militära. Det ger officersyrket mera bredd och man har något att falla tillbaka på efter pensioneringen från det militära.

Här kan du läsa vidare:
https://upseeriksi.fi/sv/framsidan
https://puolustusvoimat.fi/sv/militara-uppgifter

Lycka till
- Henrik –

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej.
Undrar ifall man när som helst under sin militärtjänstgörnings tid kan "byta" till civiltjänst?
Läs mera

Hej!
Jag har ej gjort min militärtjänstgöring än, och har nu planer på att flytta till åland och skaffa åländskt medborgarskap. Är jag fortfarande värnpliktig efter jag har fått åländskt medborgarskap...
Läs mera

Får man ha glasögon i milin eller måste man använda linser?
Läs mera

Hej, hur är det att få c papper för någon som har migrän ofta och med aura symptom.
Har lidit av detta i flera år och ingen lösning
Har måsta säga upp mig på arbetet på grund av hälsan
Läs mera