Hur får man hjälp?

08.02.2019

Att berätta för någon hur man mår kan hjälpa mycket. Att berätta för någon som har kunskap om och erfarenhet av ångest och hur den kan lindras är ännu bättre! Man klarar inte alltid av att på egen hand komma över ångesten, eftersom ångesten är väldigt energikrävande och man kan behöva stöd, förståelse och tekniker för att kunna hantera och slippa ångesten.

Den vanligaste professionella hjälpen är samtalsterapi. Det finns olika terapeutiska former som hjälper mot just ångest, men man kan behöva pröva både olika former och terapeuter för att hitta den metod och den person som bäst hjälper en själv.

Avslappningsövningar hjälper också ofta mot ångest, men man kan behöva instruktioner för att kunna göra dem effektivt.

Man kan också behöva medicinering mot ångest och panikångestsyndrom. Snabbaste alternativet för att få hjälp är att kontakta hälsovårdscentralen, företagshälsovården eller skolhälsovårdaren eller kuratorn som då kan göra en första bedömning och hjälpa dig vidare om det behövs. Eller så kan man ringa direkt till mentalvårdsbyrån eller psykiatriska polikliniken, men vissa av dessa kräver att man har en remiss från en läkare innan man kan komma dit. Du kan alltså få medicinhjälp i första hand via bashälsovården.

Vad kan man göra själv?

  • Man kan försöka få ut ångesten ”på papper”, exempelvis genom att skriva om de jobbiga känslorna, måla eller rita dem eller beskriva/illustrera dem på andra kreativa sätt.
  • Stress i olika former ökar oftast på ångesten. Om man känner sig stressad kan man försöka minska på stressen – då får man ofta också mindre att känna ångest av. Det kan hända att man behöver säga nej till vissa aktiviteter för ett tag framöver, lägga vissa fritidsintressen på is för ett tag eller välja lugna hemmakvällar framför festsituationer.
  • Att röra på sig fysiskt, motion och fysisk träning ”bränner bort” överflödigt adrenalin och andra stresshormoner ur kroppen. Redan en halvtimmes rask promenad motsvarar en tablett ångestdämpande, antidepressiv medicin.
  • Försök att sova tillräckligt och så gott du kan.
  • Undvik nikotin (snus, tobak och så vidare) eller minska på nikotinmängden per dag om du kan. Nikotinabstinens kan förvärra ångesten.
  • Undvik att dricka mycket kaffe och framförallt energidrycker och andra preparat som ska göra dig piggare. Om man får i sig för mycket koffein kan man till exempel drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning.
  • Undvik också alkoholen, alkohol kan redan i sig ge ångest. Även om man för en stund känner en lättnad från ångesten och att man mår lite bättre när man druckit lite, så går den känslan över. När man är bakfull brukar man ofta känna mera ångest och nedstämdhet.

Text: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Faktagranskning: Ann-Charlott Rastas

Översättning: Lena Niininen (till finska)

Tillbaka