Räknas det?

19.05.2024
kolla rutan -
Rosanna farg

Ungdomsinformatör Rosanna svarar

21.05.2024

Hej!

Tack för din fråga! Det var jättebra att du tog kontakt med oss. Nu skrev du det mesta i hemliga rutan så det blir lite svårt att ge ett utförligt svar utan att avslöja för många av detaljerna du skrev. Om du känner att du inte är helt nöjd med svaret får du skicka in en ny fråga där det står mer i den allmänna frågerutan, alternativt att du skriver att vi får svara utförligt trots att du själv skriver i hemliga rutan.

Jag har konsulterat Nathalie Wingren på brottsofferjouren. Hon berättade lite om den lagliga delen i just det här ärendet. Tidigare (före år 2023) har lagen krävt att det ska finnas våld eller hot om våld för att det ska räknas som våldtäkt. Det har också varit lite luddigt med huruvida oralsex räknas som våldtäkt eller endast sexuellt ofredande. År 2023 trädde den nya samtyckeslagen i kraft där det framgår tydligt att även oralsex kan räknas som våldtäkt samt att sex där det inte finns samtycke faller inom ramarna för våldtäkt. Lagen säger också numera att det är olagligt att tvinga eller tjata till sig sex i någon form. Men om den här incidenten har ägt rum före 2023 skulle ärendet behandlas enligt tidigare lagstiftning och därför inte räknas som våldtäkt. Med tanke på berusningstillståndet skulle det nog kunna räknas som ett sexuellt övergrepp. Men det här är som sagt bara vad lagen säger och det tar inte bort från den individuella upplevelsen. Känner man att man har blivit sexuellt utnyttjad/ofredad eller våldtagen så är det så oavsett vad lagen säger. 

Det huvudsakliga här är ju att du känner att det här var traumatiserande. om du upplever att det här var ett övergrepp eller en våldtäkt så då är det så. Det är aldrig okej att utnyttja någon som är mycket fullare än en själv och det är aldrig okej att tvinga eller tjata till sig sexuella handlingar. Fysisk närhet och sex kräver alltid samtycke! Det är tydligt att det du upplevt inte var okej och det är också tydligt att det inte var ditt fel. Det är fruktansvärt hemskt att bli utsatt för någon form av övergrepp men det gör ofta extra ont när det är en person som man litar på som utsätter en. Skuld och skamkänslor är extremt vanliga i en sån här situation. Det kommer tyvärr ofta på köpet och det är inte något som är unikt just för dig eller ditt fall. Det är ett väldigt vanligt symtom efter ett sexuellt övergrepp. Det kan bero på många olika saker. Dels kan det handla om att man inte vill acceptera att en person man litat på kunde göra så mot en och därför beskyller man sig själv för det som hänt. Om man t.ex. är i ett förhållande kan det kännas som att man varit otrogen. Så är ju dock inte fallet. 

Tyvärr sätter vi i dagens samhälle ibland allt för stor vikt vid ordet otrohet. Det anses ibland vara det absolut värsta man kan göra i ett förhållande. Det här blir ju extremt toxiskt och problematiskt om t.ex. en partner blir utsatt för ett sexuellt övergrepp och den största oron blir ifall det räknas som otrohet eller inte. Det visar ju ganska tydligt hur snedvriden bild vi har av otrohet och våldtäkt. Dom är inte på samma nivå och den ena är mycket allvarligare än den andra. Man ska inte behöva oroa sig för att bli anklagad för otrohet när man berättar om ett övergrepp men det är inte heller ditt fel att du känner så här utan du har helt enkelt vuxit upp i ett samhälle som tyvärr ofta skuldbelägger offer för sexuella övergrepp.

Om man lever i ett parförhållande där den ena parten blir utsatt för ett övergrepp är det viktigt att man kan prata om det så att man kan stöda sin partner genom traumat. Stora hemligheter mellan ett par kan tyvärr leda till konflikter och en ohälsosam stämning i förhållandet. När den ena parten upplevt ett trauma kommer det antagligen att börja komma symtom på det förr eller senare. Då är det viktigt att man som partner förstår vad det är som händer så att man kan hjälpa och stöda så gott det går. Kommunikation, empati, tålamod, förståelse och mycket kärlek är vad som behövs i dessa situationer. Om man har en partner som inte kan ge det till en när man berättar om ett övergrepp så är man tyvärr med fel person. Det är såklart alltid upp till personen som blivit utsatt att avgöra när man berättar om det för sin partner. Man ska inte behöva känna press och man får gärna ta hjälp av en professionell person eller en annan anhörig som kan stöda en när man berättar eller föra ens talan ifall man låser sig och inte hittar sina ord. 

Jag kan tyvärr inte med gott samvete svara bättre än så här i nuläget eftersom jag vill skydda informationen i hemliga rutan så gott det går. Jag vill ändå att du ska veta att det här inte är ditt fel och att du alltid har rätt till dina känslor. Dina upplevelser är dina och det finns ingen som kan säga att det du upplevt inte har hänt. Lita på dig själv och din egen magkänsla. Du vet nog vad du varit med om och du ska inte behöva förklara dig för någon annan. Jag märker att du tvivlar lite på dig själv och undrar ifall du har gjort något fel. Kom ihåg att det här är ett av dom vanligaste symtomen efter ett sexuellt övergrepp och grundar sig sällan i någon sanning. Jag står bakom dig till 100% och jag hoppas att du får all den hjälp och det stöd du behöver. Du är så otroligt värdefull och du förtjänar att må bra. Försök så gott det går att släppa dina skuld- och skamkänslor. Det är inte du som ska känna dom! 

Jag vill slutligen lämna några länkar till en hemsida som jag varmt rekommenderar att du besöker och gärna också tar kontakt med. Brottsofferjouren finns till för personer som dig. Som är osäkra på vad som räknas och hur dom ska gå till väga. Här kan du få både stöd och hjälp. 

Brottsofferjouren RIKU
Har du eller din närstående utsatts för brott eller brottsförsök? Är du vittne i ett brottmål? Känner du dig osäker på vad du ska göra? Ring till brottsofferjouren för att få personligt stöd kostnadsfritt.

Brottsofferjouren i Vasanejden: 044 037 1050 
Hjälpande telefon i hela Finland för stöd och råd: 116 006
På svenska måndag-fredag kl.12-14. På finska måndag-fredag kl. 9-20.
Juridisk telefonrådgivning: 0800 161 177 må-to kl 17-19 Du kan få svar på juridiska frågor och råd angående dina juridiska rättigheter.

Servicen är till för brottsoffer, deras närstående och vittnen.
RIKU är en konfidentiell och säker internettjänst där du kan ställa frågor anonymt. 
Brottsoffer, deras närmaste och vittnen kan få en stödperson vid behov, som hjälper med det byråkratiska samt de praktiska arrangemangen då ett brott inträffat.

RIKU-chat
Brottsofferjouren har en chattfunktion där vem som helst kan ställa frågor, berätta om eller få handledning i brottsofferfrågor. Chatten är öppen vardagar kl. 09-15, samt kl. 17-19 på måndagar. På chatten kan man vara anonym.

 

Ta hand om dig och hör av dig ifall du undrar över något eller om du behöver stöd! 

Storma varma styrkekramar <3 

Rosanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Bi?

Jag tycker om båda flickor och pojkar men jag sku int kunna va ihop me en flicka iaf nu här van ja bor fö all här e jätte homofob. Men ja vet inte om ja sku villa va ihop me en flicka annas heller fö ...
Läs mera

Jag är en tjej på 14 år och min kille 15. Vi har varit tillsammans i typ 2 månader, men träffats i typ 4 månader.

Många brukar ha sex först å sen bli tillsammans men vi har inte haft sex ännu och de...
Läs mera

Hej!

Jag fyller snart 18 år om två månader och funderar på att köpa glidmedel (och eventuellt även en leksak) på apoteket. Min fråga är om man måste ha fyllt just 18 år för att köpa det, eller går de...
Läs mera

Hej! Jag är en 14årig pojke som brukar kolla på ”vanligt” porr och inget aggressivt porr. Jag brukar kolla på det 3gånger i väckan och jag undrar om det kommer att skada mig i framtiden?
Läs mera