känner mig pressad!

29.01.2020
Hej, jag har ett problem. Jag är 15, snart 16 & har aldrig haft ett förhållande, kysst någon, eller haft sex. Och jag känner mig pressad. Det känns som att jag kommer vara oskuld resten av livet, och ju äldre jag blir, desto mer press känner jag. Vad kan jag göra för att ingen känna mig pressad? Är det här normalt? Jag får ofta ångest när jag tänker på detta, känns som att jag kommer vara den sista av alla mina kompisar. Tack i förväg! tacksam för svar!
luckan

UngInfo svarar

05.02.2020

Hej på dig och tack för din fråga! 

Det är tråkigt att du känner en stor press att vara oskuld. Det är helt normalt i din ålder att du inte haft sex eller kysst någon samtidigt som det också är helt normalt att känna press inför sin sexdebut. Det är ingen tävling där det handlar om att vinna eller vem som är först. Du ska inte göra någonting bara för att göra det utan du måste själv känna efter vad du vill. 

Det finns olika undersökningar som har gjorts och det är fakta som man inte ska se som absoluta sanningar. Men i en undersökning påvisade att mer än hälften  har sin samlagsdebut efter 17 års ålder och i undersökningen kom också fram att 40% inte haft sin samlagsdebut före 20 år. 

Det kan kanske vara till hjälp för dig att försöka vara mer medveten om vad det är som skruvar upp denna press, och ställa dig frågan om pressen är rimlig. Ibland låter man sig påverkas för mycket av vad som verkar gälla bland kompisar, vilket inte alltid återspeglar hur det egentligen ligger till.

Du är ung ännu även om det låter klyschigt så har du all tid i världen ännu! 

Kram,

Louise Mannil, ungdomsinformatör

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.