Typ-1 diabetes

25.01.2021
Hej!
Jag brukar ofta vara kissnödig, men upplever inga andra typiska symptom för typ 1 diabetes, betyder det att jag har sjukdomen?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

26.01.2021

Hej,

Nej, det gör det inte. Det mest grundläggande där är nog hur mycket du dricker. Om du dricker mycket så är det självklart att det skall ut också. Jag tror också att det kan variera från person till person hur man upplever kissnödighet. Vissa är helt enkelt känsligare än andra på att registrera den känslan.

Jag tycker att du skall börja med att fundera på hur mycket du dricker under en dag, och hur ofta du kissar. Om du fortfarande är orolig så kan du besöka din skolhälsovårdare som kan kolla ditt blodsocker och urinprov, eller lägga remiss till laboratorieprov där de kan kolla upp det. (Det är nog oftare genom avvikelser i blodsockret som man märker att någonting är fel.) En annan indikator på att någonting kan vara fel är viktnedgång som man inte kan förklara, så fundera över din vikt och huruvida den har ändrat.

Jag tycker att du skall gå och tala med din skolhälsovårdare. Tillsammans kan ni kolla upp situationen ganska snabbt.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej har ont i vänster pungkula o kukroten, där kuken går in i kroppen
Läs mera

K5

Kostar det att gå till psykolog eller vad de nu heter i K5?
Läs mera

Hej! Jag har ett problem. Sen typ söndag natt har jag haft från och till JÄTTE ont i magen. Ibland hjälper int änns värkmedicin. Jag tog något för förstoppning en gång men det gjorde inte magen bättre...
Läs mera

Hej!

Jag har en hudflik vid analöppningen och har haft det i flera år och har inte försvunnit, den är lite röd kanske det är hemorrojder?. Den ger mig inte några besvär men jag tycker det är jobbigt ...
Läs mera