Hästtjej undrar

07.07.2018
Vad ska jag göra? Hästtjej
Liselott klippt

Ungdomsinformatören Liselott svarar

09.07.2018

Hej Hästtjej!

Vännen, det är lite svårt att svara något vettigt på din fråga utan att åtminstone lite avslöja vad det är frågan om. Men jag ska försöka mitt bästa:

Det den där personen gör är inte okej. På inget vis har hen rätt att göra sådär och du har absolut ingen skyldighet att stå ut med det. Jag förstår att du är rädd för att säga till, att det i så fall då skulle kunna påverka dina möjligheter negativt att ha din hobby på det där stället. Och så är det, det kan göra så att du inte kan fara dit längre. Men åtminstone i mina ögon är det en mindre grej än det som du får stå ut med nu.

Jo, jag vet att det finns de som säger att man bara borde bita ihop, nonchalera det, att det säkert inte är allvarligt menat från den där typens sida och att det är vanligt beteende bland typer som hen. Men det gör det inte mera okej, det gör det inte rätt. Det är just den attityden som gör att sådant där beteende kan fortsätta och fortsätta i all oändlighet. Säger man aldrig till, så kan heller aldrig sådant där beteende sluta - för självmant kommer typen troligen inte att sluta, hen har alldeles för trevligt. Men speciellt i en sådan här situation skulle det vara viktigt att säga till, helst få personen ifråga att sluta med det där beteendet, för även om du stack från stället kanske det bara skulle komma nya unga människor dit som skulle utsättas för samma sak.

Jag vet att det inte är lätt, men jag tycker ändå att du borde tala med dina föräldrar om det här. De vill inte heller att du ska utsättas för den här sortens beteende, och kanske typen skulle lyssna tex på din pappa. Jo, de flesta föräldrar reagerar så att de genast vill föra bort sitt barn från faror och skador som den här, och det kan hända att de skulle förbjuda dig att fara dit. Men kanske de har rätt i det? Kanske du inte borde fortsätta utstå den där typen. Även om hen skulle ändra sig kan det mycket väl vara att du alltid skulle vara på din vakt, undra vad hen tänker, undra om det kommer att hända igen... Är det värt den spänningen och stressen? Det finns ju möjligheter till din hobby på andra ställen, även om det kanske inte blir lika bekvämt.

Och redan nu är det för mycket. Det är inte heller bra för din självaktning och självkänsla att du fortsätter utstå det där. Du mår inte bra av det, fastän hur du än skulle intala dig själv att du inte bryr dig, att hen inte kan skada dig. Du är värd sååå mycket mer än det här. Åtminstone tycker jag att du ska säga till åt typen. Säg "det är inte okej att du gör så där, jag tycker att det är obehagligt". Hen fattar nog, speciellt i dessa tider, men hen kanske väljer att inte fatta. Hen kanske i värsta fall reagerar med ilska, eftersom man brukar göra det när man har dåligt samvete, men i bästa fall så hade hen inte ens fattat hur hens beteende kunde tolkas av andra. I bästa fall ändrar hen sig, men även när man skäms kan man reagera fult. Däremot vet ju DU ändå då att du har gjort rätt, du har sagt till precis som man ska, och inget vad hen säger kan ändra på det. Inte fastän hen skulle anklaga dig för att ha orsakat det hela, så ska du ta åt dig, för fastän du skulle stå på huvudet har hen inte rätt att bete sig så där. Speciellt inte mot en som du!!!

Så upp med hakan och stå på dig, vännen! Jag håller på dig! <3

Kraaaam, Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.