Depression?

02.03.2023
Hej!

Under en längre tid har jag känt mig väldigt konstig på något sätt. Jag är uppe sent på nätterna eller så vaknar jag mitt i natten från ingenstans och jag blir så frustrerad av att inte kunna sova. På morgonen kan det fort hända att jag försover mig eller helt enkelt inte vill gå upp. Jag vill inte ta tag i mitt liv, inget intresserar mig eller känns roligt. Det som varit roligt förut är inte längre roligt.

Jag har svårt att hantera mina känslor och kan lätt uttrycka ilska och irritation fast jag egentligen är ledsen. Jag drar mig undan folk och vill helst vara ensam. Jag har min glada stunder visst, men kämpar för att det ska hålla i sig.

Jag skulle vila veta vad som är felet med mig och isf få en diagnos. Av någon orsak tror jag att det ska kännas lättare.

Ska man ta kontakt med en vanlig läkare eller hur ska jag gå till väga? Deprimerad?
luckan

UngInfo svarar

14.03.2023

Hej på dig! Jag är verkligen ledsen att höra att du har det så tungt att vara, sådär dåligt ska du inte behöva må. Det du beskriver, som att ha svårt att sova, att du uttrycker aggression och ilska, drar dig undan från sociala kontakter och saknar motivation att ta tag i livet tyder ju rätt så klart på tydlig nedstämdhet. Jag vet inte precis hur mycket eller hur ofta du känner såhär, men oberoende är det klara orsaker till oro för en möjlig depression. Du ska inte behöva må såhär illa och är värd att komma åt att njuta mer av livet och jag tycker absolut du ska ta kontakt med en läkare för att kolla upp ditt mående. För att få tag på en läkare och få en möjlig diagnos, kan du antingen gå till studiehälsovården, arbetshäslovården eller hälsovårdsstationen, beroende på din livssituation. Där är det bara att boka tid och berätta öppet om hur du känner och hur det tar sig uttryck i vardagen.

Om du sedan får en diagnos av läkaren i fråga, så har du möjlighet vidare både till medicinering och/eller stödsamtal hos psykiatrisk sjuksköterska eller psykolog. Du kan också ha möjlighet att få ett så kallat B-utlåtande, med vilket du kan söka FPA-stödd terapi ifall det blir aktuellt. Då blir det en lite längre ingående process för att också reda ut orsaker till illamåendet, samt att du får verktyg att bearbeta både måendet, beteendemönster, tankar och känslor som du bär.

Det är otroligt fint att du tar tag i den här saken, och hoppas du så snabbt som möjligt söker upp läkare så du sedan vidare får den hjälp du behöver så du kan börja må bättre igen. Sköt om dig själv och hoppas allt löser sig på bästa möjliga sätt.

Med vänliga hälsningar, Psykolog Helena, Luckan Unginfo 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag har redan besökt min hälsovårdare på skolan, samt tagit kontakt med HVC och fått en läkares utlåtande - men känner ändå inte att jag fått någon hjälp.
För två månader sedan gick jag på en ...
Läs mera

Hej! Om man är i för tidigt klimakterie och saknar folliklar, kan man få folliklar av sig själv naturligt att de bildas eller kan man helt enkelt inte bli gravid och få fungerande folliklar alls?

V...
Läs mera

hej jag är otroligt orolig när jag undersöker min mage genom att klämma på den så känner jag typ en ”korv” på vänster sida nedredel av magen. Är livrädd att detta är cancer och vägrar gå till läkaren....
Läs mera

Hej! Jag har har Caias duo eye pencil och har testat den ifjol ett antal gånger (max 10). Jag var dock inte nöjd med den och har sen inte använt den på ett år. Det har nu kommit fram att den var gifti...
Läs mera