Fortsatta studier

12.02.2020
Hej jag har väldigt länge undrat vad som är kraven för att bli accepterad till olika juridikskolor i Australien. Har sökt väldigt mycket info på nätet men inte hittat. Har också undrat om man måste ha lång matte för att bli accepterad, särskilt nu då jag funderar på att byta till kort och ta psykologi till.
Vad är kraven betygsmässigt, testmässigt(urvalsprov), studentproven mm?
Tacksam för svar!:) :)
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, studerar till elev- och studiehandledare Patricia svarar

18.02.2020

Hej :)!

Intressant med studier i Australien.

Eftersom jag inte är speciellt kunnig när det kommer till att läsa en hel utbildning utomlands har jag tyvärr lite svårt att svara på alla dina bra frågor, men jag ska göra mitt bästa.

Jag tänkte börja med att gå igenom det jag vet som har med juridikstudier att göra i Finland. Det du bör vara beredd på om du avlägger en juridikexamen utomlands är att du med stor sannolikhet inte är behörig att jobba med den examen i Finland, speciellt inom den offentliga sektorn. Det på grund av att rättsordningen i Finland skiljer sig en hel del från Australien. Inom den privata sektorn har du kanske lite bättre möjligheter och det finns oftast något sätt att komplettera dina studier så att du inom vissa områden ändå kan jobba i Finland.

Matematiken är inte ett ämne du kommer ha speciellt mycket nytta av i yrket eller i eventuella urvalsprov, men vad gäller antagningspoäng så ger modersmålet och långmatematiken mest poäng när man söker in till universitet i Finland. I Australien gör du ju inte särskilt mycket med finska eller svenska men då är engelskan betydligt viktigare, och du kommer vara tvungen att göra ett språkprov om du inleder studier där. Överlag är språken mycket viktiga inom juridikstudier, speciellt i Finland. Psykologi kan du ha nytta av i din framtida karriär med t.ex. privatkunder, straffrätt och familjerätt men kanske inte i själva studierna. Samhällslära kan däremot också vara nyttigt att läsa och skriva i studenten för det här ändamålet.

Det kan vara ganska hårda krav på att slippa in i till juridikskolor i Australien, urvalsproven är troligen olika typer av rättsfall man ska lösa genom flervalsuppgifter och troligtvis olika typer av skriftliga uppgifter kopplade till litteraturen. Tänk på att det då handlar om Australiens system och inte Finlands. Om du tänkt söka dig till Australien skulle jag kanske rekommendera att ta ett mellanår, delvis för att ansökningsprocessen till ett sådant land kan vara mycket lång (upp till ett år) och för att spara ihop lite pengar, att studera i Australien kostar en hel del även om du kanske kan få stipendier.

Du har rätt i att det är svårt att hitta svar på internet. Klara svar på dina frågor har jag också svårt att hitta där.

Studentum.se och studentum.fi har skrivit mera om att studera i Australien, länkar hit det jag tyckte var användbart om du inte redan läst det. På svenska hemsidan kan du fylla i kontaktformulär där en utlandsagent hjälper dig med dina specifika frågor, jag vet dock inte om de också kan svara på frågor som gäller finländska studenter. Finlands hemsida har också en e-postadress: info@studentum.fi,  den tycker jag du bra kan prova sända dina frågor till och om de inte kan svara på svenska borde de väl kunna samarbeta med sina kollegor i Sverige, men kan vara av betydelse att också skicka frågorna på engelska för ett garanterat svar.

Personligen tyckte jag den svenska hemsidan var betydligt mer informativ och hade mycket fler alternativ i Australien än den finska, jag vet inte hur detta kommer sig. Men bekanta dig gärna med båda två.

Länkar:

https://www.studentum.fi/koulutushaku/australia  (Finländska sidan, information om att studera i Australien)

https://www.studentum.se/om-utbildning/studera-utomlands/utlandsguider/studera-i-australien-5485 (Info på svenska om att studera i Australien)

https://www.studentum.se/skola/eduplanet/university-of-sunshine-coast-110009 (Information om ett Universitet som erbjuder studier inom justice & legal studies)

Hoppas jag har hjälpt dig en bit framåt i alla fall. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej,
Jag blev just antagen till en yrkeshögskola och håller på i brist på annat att göra på och fixar saker inför läsåret. Men nu undrar jag hur en termin är uppbyggd. Har man perioder såsom i gymnas...
Läs mera

Hej, nu har jag lite beslutsångest över min framtid och behöver få svar på några frågor. I våras blev jag klar med mina studier vid yrkeshögskolan ( blev klar tidigare än vad jag hade räknat med), så ...
Läs mera

Hej!
Jag är första på reserv till en utbildning jag sökt, idag 16.7 var sista dagen att tacka ja eller nej till de utbildningar man blivit antagen till, men det sår ändå att man kan få reservplatser ...
Läs mera

Hej, jag har sluppit in till hälsovetenskaper vid åbo akademi och undrar om det verkligen finns yrken ifall det finns yrken ifall jag studerar det. Vad kan man arbeta med? Och finns det ens arbeten åt...
Läs mera