Vatten

18.03.2020
Hur mycket vatten är det normalt att dricka under en dag? Vad sker om man är för mycket törstig och dricker för mycket? AQUAMAN
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

19.03.2020

Hej.

Normalt så får man i sig runt 2 liter vätska under en dag, det är också det som är rekommendationen. Men hur mycket man behöver dricka beror också på hur mycket vätska man gör sig av med, om det t.ex. är väldigt varmt eller man tränar hårt så kan det vara bra att man dricker mer. Det är ju också en viss skillnad beroende på vad det är man dricker, t.ex. kaffe, té eller cola är i sig vätskedrivande så då borde man dricka lite mer t.ex. vatten för att kompensera för den vätska som drivs ut.

I långa loppet är det inte heller bra att man dricker för mycket eftersom det blir en påfrestning för t.ex. njurarna. Om det känns som att du väldigt ofta är jättetörstig utan att du kan hitta någon orsak till det (t.ex. att du tränat, svettats eller ätit väldigt salt mat) så lönar det sig att kolla upp t.ex. ditt blodsocker eftersom sjukdomar som diabetes i vissa fall upptäcks på det sättet (törstig ofta, kissar mycket och går ner i vikt).

Men för att ge nån sorts enkelt svar så kanske du kunde följa med under några dagar hur mycket du dricker om du dricker så mycket som du upplever att du behöver. Som jag redan tidigare skrev så påverkas det ju också av vad du gör under dagarna, men väldigt förenklat så tycker jag att du kunde tala med t.ex. din hälsovårdare om saken om du dagligen dricker mer än 3 liter. Då kan det finnas anledning att kolla upp saken - men innebär inte nödvändigtvis att någonting är fel.

Hoppas att du förstod vad jag menade och tveka inte att ta kontakt på nytt om någonting blev oklart.

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.