Konstiga "finnar"/bölder på kroppen

30.03.2020
Hej! Jag har nånslags små bölder som liknar finnar på ryggen + armarna + ibland på låret. Vad är det? Jag är inte allergisk mot något och jag duschar 2-3 gånger i veckan. barajag
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

30.03.2020

Hej, Tack för din fråga.

Det du beskriver kan både vara finnar men också sk. Keratosis Pilaris kolla mera på denna länk: http://keratosispilaris.se/ Svårt att säga när jag inte ser dem. Det är mycket vanligt med Keratosis Pilaris,  men naturligtvis kan det också vara finnar.

Om det är finnar så har du antagligen också i ansiktet och då brukar utslagen oftast vara lite större och som tjaa finnar. Gult i mitten då de varit en tid. Bäst att inte klämma för då slipper det in svett och orenheter i huden och kan bli ännu större finnar som sen kan ge ärr. Om det är finnar som du har så kan tex tea tree olja vara effektivt att sätta lokalt på finnarna eller att droppa lite i bodylotionen. Torrborstning och bodylotion är överlag bra för att hålla huden ren och jämn.

Om det däremot är Keratosis Pilaris (kan kollas via skolhälsovården, inte kanske just nu under Corona tiden men sen.) Då kan du försöka med kroppspeeling eller torrborstning och en bodylotion som innehåller AHA syror, Karbamid eller Salicylsyra  alltid efter duschen. Speciellt viktigt på vintern då huden lätt torkar ut och då uppkommer oftast dessa utslag också.

Eftersom jag inte kan säga helt säkert vad du har så är mitt råd, torrborstning före varje dusch eller peeling 1-2 ggr/vecka. Sen alltid en fuktande bodylotion efter. Med det kommer du nog långt.

Hoppas du får en bra fortsättning på våren. Solen kan ha en lindrande effekt på olika knottror och utslag på huden, så sen när solen börjar värma så kan du gärna se till att få sol på de här områdena.

 

Kram från Kosmetologen Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.