Polisens rättigheter och skyldigheter utanför arbetstider

19.04.2022
Hejsan, Jag funderar på att utbilda mig till polis vid POLAMK, blev nyfiken på denna fråga och bestämde mig att komma hit med den.

Vilka rättigheter och skyldigheter har en polis utanför arbetstider, till exempel ifall en äldre konstapel umgås med vänner och någon av vännerna eller förbipasserande till exempel går mot rött ljus eller liknande för att ta ett lite komiskt exempel, måste de då varna, bötfälla de senare, direkt eller rapportera till en polis på jobbet?

Kan en polis utanför jobbet arrestera personer som gör sig skyldig till grova brott till exempel grov misshandel i en krog utanför arbetstider, eller är det mest frågan om att hålla förövaren på plats tills en i arbetssagd polis anländer?

Och en bonusfråga, hur noggrann måste man vara som polis till nära och kära? Var går gränsen för acceptabelt och icke acceptabelt, måste man påminna dem om minsta paragraf man själv kommer ihåg?

Tack!
Mikael Appel

Polis Mikael svarar

21.04.2022

Hej!

Tack för mycket bra frågor som inte har några riktigt rätta svar utan mera går in erfarenhet som man skaffar sig via sitt arbetet.

På arbetstid gör man sitt arbete och på fritiden är man ledig från sitt jobb. Som polis har man även på fritiden en viss skyldighet att ingripa om man ser att något allvarligt brott inträffat eller håller på att inträffa. Att gå mot röd gubbe, är inte ett sådant brott, däremot om den som går mot röd gubbe blir påkörd av en bil och det uppstår allvarliga skador har man även som vanlig medborgare, och särskilt som polis skyldighet att hjälpa/kalla på hjälp och se till att inte fler olyckor uppstår.

Vilket sorts ingripande man gör måste även sättas i förhållandet till situationen och omständigheterna. Om nån står i krogkön och misshandlar något grovt är man så klart skyldig att ingripa, men vilket sorts ingripandet är måste man här sätta i förhållande till omständigheterna. Om gärningsmannen håller en kniv eller annat tillhygge i handen så är det troligen inte läge att försöka gripa personen på egen hand utan istället kalla på hjälp. Om misshandeln fortgår kan man försöka stoppa den på ett tryggt sätt, vad som är ett tryggt sätt att göra det måste avgöras på platsen och i stunden det händer. 

Även som polis i tjänst sätter man ribban för ingripande på en viss nivå, ex. gällande personer som går mot röd gubbe, eller personer som kör lite för fort. Det finns ingen chans i världen att man skulle kunna nå en nollnivå där inga brott sker utan ett visst överseende måste man ha. Hurudan den nivån är så lär man sig genom erfarenhet av yrket. På fritiden är den här nivån betydligt högre.

 

Mvh, Mikael Appel

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej
Min son har skickat nakenvideo på sig själv till en främmande person på snapchat. Personen har sedan skickat videon vidare och nu sprids den som löpelden på nätet. Han är 13 år. Jag känner att vi ...
Läs mera

Hej! Jag har hittat mitt drömprojekt på Blocket.se, en Saab 96 tvåtakt!! Och funderar på att köpa denna. Det är ett dödsbo-objekt som legat i skogen i många år, har inga register etc, som stått utan f...
Läs mera

Hej! Om jag vill köpa något alkohol utomlands (lagligt) att ge åt mina föräldrar där hemma. Får jag på ha med det på flyget i incheckat bagage fast än jag är 17 år? Vad är straffet för detta ifall det...
Läs mera

Hej! Jag har just införskaffat en Seon Fat 2.0 (elscooter) som går i 25 km/h
Jag har både mopedkort och bilkort. Får jag då ta bort fartstopparen på elmotorn så den går i c.a 50 km/h eller är detta ol...
Läs mera