"Utan mål eller mening..."

10.07.2009
Vad kan man egentligen göra för att bli lycklig? Jag har det ganska bra ställt men något saknas. Jag känner att jag int riktigt har nåt att leva för. Jag har inte så många vänner utan är mest hemma. Min pojkvän är det enda jag har nära eftersom mina föräldrar bor i södra Finland. Varför känns det så tomt inuti? Jag är frisk, bor i ett rikt land och jag vet att jag inte borde klaga, men det känns ändå sorgligt att gå omkring utan mål eller mening. Hur ska jag hitta glädjen i livet?
18.11.2011

Alla människor behöver känna att de tillhör ett sammanhang och att de behövs för att man skall känna sig tillfredsställd. Att inte "vara behövd" kan skapa en känsla av att man inte fyller någon funktion alls här i världen. Detta kan leda till "Jag känner att jag int riktigt har nåt att leva för" -känslan. En av de viktigaste sakerna vi alla behöver är att bli älskade och sedda. Vi behöver också lära oss att detta behov fylls på på olika sätt hos olika människor.

Vissa behöver ha nån att bara dela tid med, andra behöver uppmuntrande ord, några har extra stort behov av fysisk beröring och andra kanske behöver en liten present då och då. I ett förhållande är det viktigt att man talar om vad man behöver själv och också att man tar reda på vad ens partner behöver.

Som kristen ser jag ytterligare en dimension och det är att vi är skapade att leva i relation med Gud. Detta är ett behov som behöver tillfredställas på samma sätt som törst. Vi människor försöker att mätta detta behov med andra saker som t.ex. strävan efter ett bra jobb, den perfeka partnern, en ny bil, bestiga mount Everest eller så tar vi till alkohol eller droger för att dämpa tomheten. Alla dessa försök kommer att sluta med att man fortfarande törstar efter att hitta rätt. Har jobbat med många som haft liknande problem och som hittat hem när de funnit Gud. Men alla har ju ett fritt val och bestämmer själva över vilka vägar dom skall ta i livet.

Hälsar Decibels experter

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.