Mensen

19.05.2020
Hej, är en trettonårig tjej och snart fyller 14 (om 18 dagar). Min mens kommer lite då och då (har haft min mens i 1-1,5 år nu. Har flytningar HELA tiden. Det är jobbigt och måste byta trosskydd nästan varannan timme. Ska det va så? Har även fått som vita klumpar men som sedan har gått över. Flytningarna varierar mellan en gul/vit och genomskinlig färg. Ska det vara så? Hur ska jag göra om jag inte vill ha trosskydd? Annars kommer det i trosorna och för någon dag sen så läckte jag igenom mina byxor pga flytningarna. Lite tips skulle uppskattat mycket. Selma
luckan

UngInfo svarar

25.05.2020

Hej!

Flytningar är normalt och har en viktig uppgift i att hålla snippan ren och fuktig och skydda mot infektioner. Flytningarna produceras hela tiden och består av sekret från snippans och livmoderns slemhinnor, döda celler från livmodern och snippan, samt mjölksyrebakterier och deras produkt mjölksyra vilket ger upphov till att sekretet är surt. Överlag är normala flytningar vita, svagt gula eller nästan genomskinliga och kan ha en svagt sur doft. Beroende på var du är i menscykeln kan flytningarnas konsistens, tjocklek och mängd variera lite, till exempel är flytningarna mer genomskinliga och sega vid ägglossningen.

Förändringar i färg, doft, mängd eller konsistens kan vara tecken på en infektion i snippan, men kan likaväl bero på andra orsaker. Överdriven intimtvätt eller intimtvätt med tvål kan störa bakteriebalansen och irritera snippan, vilket kan leda till ökade flytningar. Andra saker som kan irritera snippan är kemikalier såsom parfymer och tajta kläder som skaver emot. Trosskydd kan verka uttorkande på snippan, vilket i sin tur kan leda till sveda, klåda och ökade flytningar.

En annan vanlig orsak till rikliga flytningar är cytolys, det vill säga att celler bryts ner. Detta är ett normalt tillstånd, och sker ofta vid början och slutet av cykeln. Flytningarna ökar då mjölksyrebakterierna till följd av den ökade tillgången på cellmaterial tillverkar mera mjölksyra och pH sjunker, vilket kan orsaka klåda eller sveda.

Vad jag nu kan förstå på din text verkar dina flytningar vara normala men rikliga. Detta kan bero på att du hamnat i en ond cirkel med trosskydden vilket har lett till att snippan bara blir mera och mera irriterad. Du kan testa att försöka att ha pauser med trosskydden så snippan hinner återhämta sig, t.ex. kan du sova utan trosor (om du är orolig kan du ha en handduk under dig). Försök också undvika spända kläder på nedrekroppen. Intimhygienen är viktig, men undvik att tvätta snippan med tvål, ljummet vatten räcker gott. Om snippan känns torr och irriterad kan du på apoteket hitta produkter du kan använda. Om inget hjälper på 2-3 veckor eller om du är orolig rekommenderar jag att du går till en läkare.

Med vänlig hälsning,

läkarstuderande Teddi från Frågesjuk-projektet

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.