När ska man testa sig/gå till gyn?

28.05.2018
Hej!

Hade (smek)sex för första gången med en kille häromdagen, kondom hittades inte så penetrationen bestod bara av händer (petting?). Har aldrig förr haft sex, och det var några år sedan jag gick till en gynekolog, så min fråga är nu, när ska man riktigt kolla upp sig för könssjukdomar? Är det först efter att man haft oskyddat sex första gången? Om jag alltså då fortsätter och ha sex med denna kille, men alltid skyddat (kondom) behöver jag då alls gå och testa mig?
Och när ska man gå till en gynekolog? Bara då man får problem eller regelbundet, typ en gång i året?

mvh nyligen sexdebuterat samt förvirrad solrosen
luckan

UngInfo svarar

04.06.2018

Hej!

Vi kan börja med könssjukdomars smittosätt: oftast krävs det slemhinne-/hudkontakt för att de ska spridas, men t.ex. HIV och hepatit-B, som räknas som könssjukdomar, kan också spridas från mor till barn eller via blodsmitta. Det är även viktigt att tänka på man kan få en smitta i t.ex. munnen, ögonen eller kring analöppningen, om könsorganen kommer i kontakt med de här områdena. Det finns även en liten risk att sprida en infektion med fingrarna, om de är i kontakt med t.ex. slemhinneområden. För det mesta är det nästan omöjligt i Finland att ha en könssjukdom, om man inte har haft samlag eller munsex och inte använder droger med spruta. Så utgående från vad du skrivit (ingen närkontakt med en främmande person) tror jag inte att du har någon risk för en könssjukdom. Kondom (och slicklapp) skyddar för det mesta mot infektioner, men t.ex. HPV kan spridas även om man använder skydd. Nu för tiden vaccineras som tur ändå flickor mot några olika typer av viruset.

Oftast rekommenderas det att man testar sig för könssjukdomar om man har haft oskyddad sex (i praktiken utan kondom/slicklapp) och speciellt om det har skett med en ny partner så att man inte vet om hen har någon infektion. Även om det t.ex. förekommer tecken på infektion (avvikande blödningar eller flytningar, hudförändringar) är det bra att kontrollera situationen. Om du bara har skyddat sex (och använder skydden på rätt sätt) skulle jag säga att du inte behöver gå och testa dig rutinmässigt, men nu är din situation kanske lite av ett gränsfall då ni har haft en form av oskyddad sex med fingrarna (men oftast innebär det alltså en låg smittorisk).

Jag ser ingen direkt orsak till rutinmässiga gynekologiska undersökningar, om man inte har några symptom eller gynekologiska problem. Vissa hudförändringar, tex. kondylom är kanske lättare att upptäcka i samband med en gynekologisk undersökning, men man kan även själv försöka kontrollera huden med hjälp av en spegel (eller be partnern kolla). PAPA-prov rekommenderas t.ex. endast att tas i samband med misstanke om sjukdom eller då man blir kallad till screeningprov, dvs. inte som en årlig rutinundersökning. Använder man preventivmedel brukar det räcka med ett besök hos hälsovårdare med 1-2 års mellanrum för att kontrollera att man har rätt form av preventivmedel i användning och att det inte har uppkommit t.ex. riskfaktorer som gör att man borde byta till ett annat preparat.

Hoppas att svaret är till hjälp!

Sommarhälsningar,

Sofia Eriksson
Läkare

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej

Kan någon annan än hvc:s hälsovårdare ge hpv vaccin?
Läs mera

.

Vem kan ge hpv vaccin i vuxen ålder?
Läs mera

Hur mycket gympa måst man ha i Jakobstads gymnasium? Och är gympa där separat för flickor och pojkar eller måste flickor gympa med pojkarna tillsammans ?
Läs mera

Hej! Jag har tagit antibiotika för en annan sak men kan det även bita ifall man har någon könssjukdom typ klamydia samtidigt eller behöver man få en ny behandling.
Läs mera