Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Kan jag vara gravid?
13.11.2017
Hej! Jag är väldigt orolig över att jag är gravid, fastän vi använde både p-piller och kondom. Jag har försökt leta information på nätet om det är möjligt att jag skulle kunna vara gravid, men de mesta tyder ju på att jag inte är det. Ändå kan jag inte sluta vara orolig. Dessutom så har min mens kommit två veckor tidigare än det borde, och jag läs...
Visa hela frågan och svaret
Hej!
Jag är väldigt orolig över att jag är gravid, fastän vi använde både p-piller och kondom. Jag har försökt leta information på nätet om det är möjligt att jag skulle kunna vara gravid, men de mesta tyder ju på att jag inte är det. Ändå kan jag inte sluta vara orolig. Dessutom så har min mens kommit två veckor tidigare än det borde, och jag läste någonstans att man i början av graviditeten kan ha blödningar. Vad tror ni?
Tack för svar!
orolig
stall en fraga
Ungdomsakademin svarar:
Besvarad: 15.11.2017

Hej,

Om man använder p-pillren enligt instruktionerna (dvs. inga piller lämnas i misstag emellan och man tar pillren på rätt sätt) är risken väldigt liten för att man ska bli gravid, enligt en studie blir under en kvinna av 100 gravid under det första uppföljningsåret. Om man däremot någon gång glömmer bort att ta pillren eller använder dem emellanåt på fel sätt (vilket inte är helt ovanligt eller omöjligt), ökar risken för en graviditet och ca nio kvinnor av 100 blir gravida under ett år. Det här betyder helt enkelt att det finns en risk för att blir gravid även om man använder p-piller, men det avgörande för hur stor risken är, är hur ordentligt man följer instruktionerna.

Om du har använt både p-piller och kondom, och dessutom nyligen har haft menstruationsblödning, är risken liten för att du är gravid, men för att kontrollera saken är det lättast att köpa ett graviditetstest och se hur situationen är. Om testet är negativt är det väldigt osannolikt att du är gravid, eftersom testen är väldigt känsliga.

Hösthälsningar,

Sofia Eriksson
Läkare

Vår samarbetspartner Ungdomsakademin har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på Ungdomsakademins Fråga-tjänst.

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!