Kan jag vara gravid?

13.11.2017
Hej!
Jag är väldigt orolig över att jag är gravid, fastän vi använde både p-piller och kondom. Jag har försökt leta information på nätet om det är möjligt att jag skulle kunna vara gravid, men de mesta tyder ju på att jag inte är det. Ändå kan jag inte sluta vara orolig. Dessutom så har min mens kommit två veckor tidigare än det borde, och jag läste någonstans att man i början av graviditeten kan ha blödningar. Vad tror ni?
Tack för svar!
orolig

Ungdomsakademin svarar

15.11.2017

Hej,

Om man använder p-pillren enligt instruktionerna (dvs. inga piller lämnas i misstag emellan och man tar pillren på rätt sätt) är risken väldigt liten för att man ska bli gravid, enligt en studie blir under en kvinna av 100 gravid under det första uppföljningsåret. Om man däremot någon gång glömmer bort att ta pillren eller använder dem emellanåt på fel sätt (vilket inte är helt ovanligt eller omöjligt), ökar risken för en graviditet och ca nio kvinnor av 100 blir gravida under ett år. Det här betyder helt enkelt att det finns en risk för att blir gravid även om man använder p-piller, men det avgörande för hur stor risken är, är hur ordentligt man följer instruktionerna.

Om du har använt både p-piller och kondom, och dessutom nyligen har haft menstruationsblödning, är risken liten för att du är gravid, men för att kontrollera saken är det lättast att köpa ett graviditetstest och se hur situationen är. Om testet är negativt är det väldigt osannolikt att du är gravid, eftersom testen är väldigt känsliga.

Hösthälsningar,

Sofia Eriksson
Läkare

Vår samarbetspartner Ungdomsakademin har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på Ungdomsakademins Fråga-tjänst.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar