mini-piller

11.08.2010
Jag har använt minipiller av sorten Mini-Pill i nästan ett år. Nu har jag bytt till en annan sort, Cerazette. Alltid när jag använt den första sorten har jag och min pojkvän använt kondom vid varje samlag, för rädsla att bli gravid. Är detta nödvändigt? Börjar bli trött på att använda kondom, så räcker det med att använda Cerazette? Får han isåfall komma in i mig vid samlaget? Tacksam för svar.
25.11.2011

Hej, jag skickade din fråga till vår nya barnmorska, Mari, och hon har just gått på mammaledigt, så svaret dröjde lite, men här kommer det:


Hej!

Minipillret Cerazette är mycket effektivt när det gäller att förhindra ägglossning, dessutom gör det sekretet i livmoderhalsen tjockare vilket gör att spermierna har det svårare att ta sig genom det och in till livmodern. Risken att bli gravid med Cerazette är mindre än 1 på 100 om man tar pillren på rätt sätt. Om man börjar ta minipillren samma dag som mensen börjar har du skydd från första dagen. Viktigt är att du tar pillren vid samma tidpunkt varje dag. Glömmer du ett piller ska du ta det så fort som möjligt även om det innebär att du tar två tabletter samma dag. Om det har gått mera än 36 timmar sedan du tog ditt senaste piller kan effekten ha försvagats och ni ska använda kondom i en veckas tid.
Så svaret på din fråga är att ni inte behöver använda kondom och din kille får komma i dig när ni har samlag. Men kom ihåg att minipiller inte skyddar mot könssjukdomar, endast mot oönskade graviditeter!
Lycka till!
H. Mari, barnmorska

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.