P-piller & svamp

10.07.2010
I bruksanvisningen till mina p-piller stod det att man ska börja med pillren dag 1 (genast skydd) eller dag 2-5 (anv tex kondom i 7 dar) i menscyckeln. Började ta mina piller dag 6, har använt kondom i 7 dagar, men jag är fortfarande lite osäker på om jag vågar skippa kondomen. Är det helt säkert? Måste man börja dag 1-5 med pillren, eller går det i praktiken när som helst?

Sen undrar jag hur svamp i underlivet beter sig. Har sökt på google lite, men vet inte säkert om det är svamp jag har. Mina symptom är klåda, irritation, lite vitaktiga flytningar och en märklig känsla efter att jag kissat. Är det svamp eller en könssjukdom? Vet att svamp kan va vanligt i samband med p-pller..
25.11.2011

Hejsan!

Det heter nog så att man kan börja senast 5:te blödningsdagen, så du/ni måste ju nog använda kondomen till kartan slut för att vara riktigt på det säkra sidan. Tyvärr. Men sedan då du börjar med nya kartan är det nog helt okej att vara utan kondom, även under pausveckan alltid.

Svamp brukar ge gryniga vita flytningar, klåda, irritation på yttre könsorganen men även i slidan. Kan även kännas jobbigt då man kissar.

Du kan köpa Canesten-Combi på apoteket, innehåller ju en vagitorie som du sätter in i slidan + salva som du smörjer yttre genitalier med för att slippa klådan.

Det kan nog vara bra att kolla urinodling och ta klamydiaprov också förrän du börjar med Canesten, bara för säkerhets skull.

Svamp kan man även få om man tvättar underlivet med tvål, använder trosskydd, äter mycket godis eller vita vetemjöl.

Hälsn, barnmorskan Kristiina

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.