Spiral

02.12.2019
Hej, var och satte in en hormonspiral idag (Kyleena), och undrar om den kan röra på sig när man har samlag sedan efter typ en vecka? Vet att man ska vara försiktig med tamponger nu när ja har spiral. Kaktus
luckan

UngInfo svarar

05.12.2019

Hej,
Precis som du skriver rekommenderas det att vänta upp till sju dagar förrän man har samlag då man satt in en spiral. Efter en vecka har spiralen oftast anpassat sig till kroppen och hittat sin plats. De flesta kan därmed fritt fram använda tampong och ha samlag. Dock reagerar alla olika och vissa kan ha blödningar och smärta dagarna efter att spiralen satts in. Därmed är det bäst att du lyssnar till din egen kropp och känner efter hur det känns. Slidan kan vara extra öm efter att spiralen lagts in, därmed kan det vara bra att vara ömtålig första gången du har sex efter att spiralen lagts in.

Om allt känns okej efter en vecka behöver du inte vara orolig att spiralen skulle röra på sig eller komma ut, då detta ofta gör rätt ont. Ifall du fortfarande känner dig osäker rekommenderar jag att du är i kontakt med gynekologen som satte in spiralen.

Hoppas jag kunde hjälpa dig!
Med vänlig hälsning,
Julia Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.