Är det ok

24.02.2021
Hej, ibalnd när man skickar med olika personer och lär känna nya, så hânder dst ju sejj att nån fråga vad man tkr om en viss person. Om denne råkar vara någon som utsatt en för det ena och det andra, är det då ok för mig att säga "jag gillar inte hen pga----" (fast man inte går in på detalj). Är det ok för mig att berätta om mitt övergrepp om någon frågar varför jag inte gillar en viss person? Ok?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

25.02.2021

Hej,

Ja, det tycker jag. Precis som du skriver så behöver man ju inte gå in på detaljer, och beroende på sammanhanget (d.v.s. vem det är man talar med och om vad) så är det kanske inte alls nödvändigt att motivera varför man känner som man gör.

Jag tycker i allmänhet att man bär ansvar för de personer man haft en gemensam historia med, det ansvaret handlar också om att inte dela med sig detaljer om t.ex. ens sexliv. Jag tycker inte att man har rätt att berätta för andra t.ex. hur personer varit i sängen - MEN detta gäller INTE om det handlar om övergrepp. Du behöver inte beskydda en person som aldrig var intresserad av din upplevelse och som aldrig tog ansvar för dig.

Grundpoängen är ju den att om en person har behandlat en illa så är det den personen som borde bära den skuld och skam som lämnar kvar - inte du. DU behöver inte rättfärdiga varför du inte litar på hen, eller motivera vad den personen gjorde fel - för det är alldeles uppenbart att det var fel (vilket personen nog vet om själv också.)

Jag hoppas att du har någon du kan tala med om det som har hänt, och jag hoppas att du i framtiden enbart lär känna personer som förtjänar att vara med dig. Jag är så ledsen över det som hände, och blir arg över den totala brist på ansvar som personen uppvisade. Du har rätt att känna dig arg och sviken, och du har rätt att säga det högt.

Många kramar,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag börjar på riktigt bli desperat, men ja e på aama gång rädd att då man äntligen slipper och ha sex, skulle man komma dirrekt. Nästan ända jag kan tänka på är att man sku slip å knull, snälla ge tip...
Läs mera

Hej
Jag undrar om min flickvän har rätt att bestämma om jag får se på porr eller inte? Hon vill inte att jag ska se på porr för att hon tycker det är fel att jag ser på andra flickor men jag fösöker r...
Läs mera

Hej,
Jag har ont i slidan och det kommer efter mens det var inte så förut men nu så gör det jätte ont även om jag inte har mens och jag har aldrig haft sex med någon.
Jag vet inte hur ska jag göra så ...
Läs mera

Hej! Jag har en crush på en tjej just nu och vi pratar ofta. Jag blir jätteglad av tanken av att vara ihop med henne och liksom allt omkring det förutom sex. Inte för att jag inte VILL ha det utan mer...
Läs mera