Efter grundskolan

24.01.2021
Tjena! Jag har tänkt att söka efter 9an till olika kosmetolog linjer. Som första(gea)tänkte jag söka till optima i jakobstad men sen tänkte jag även söka till vamia(inte med i gea), men åtminståne kosmetologlinjen i vamia var inte med i gea. Så jag undrar, jag kommer fortfarande söka till både optima och vamia men jag vill hellre till optima än vamia och jag undrar hur dom kommer göra när dom tar in mig till någon skola, om de först kollar på om jag slipper in till optima och om jag slipper in dit om det är dit då jag åker eller om dom kollar på vamia först och så måste jag åka dit. Eller får jag svar från båda skolorna(om jag slipper in till både vamia och optima) att jag har kommit in och att jag får välja?? (förlåt för råddig text, hoppas ni förstår vad jag menar)
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

26.01.2021

Hej!

Eftersom du går ut grundskolan så rekommenderas det att du söker in genom den gemensamma ansökan (GEA) i första hand, i ditt fall gäller då Optima, som du också önskar.

Kosmetologlinjen på Vamia har en kontinuerlig ansökan, vilket betyder att antagningssystemet är flexibelt och du kan antas flera gånger under året. Den kontinuerliga ansökan riktar sig i första hand till vuxenstuderande som har en examen från tidigare men vill byta bransch, eller för de som inte kan hitta en liknande utbildning som passar i den gemensamma ansökan. Du kan också söka om du blir utan studieplats genom dina GEA på våren.

Om du inte får studieplats på Optima så kan du efter att du fått resultatet söka till Vamia genom kontinuerlig ansökan.
Du går in på Vamias hemsida -> söker ”kosmetologi” -> skrollar ner på sidan till ”jatkuvassa haussa” -> väljer utbildning via sökfältet -> klickar på ”Hae!”

Den kontinuerliga ansökan är öppen till 2023 på regelbunden basis, så ansökan dit kan du fylla i till exempel i sommar om det är så att du inte slipper in till Optima. Sen om du studerar på Vamia ett år kan du ändå söka till Optima igen följande år och på så sätt få tillgodo studierna från Vamia.

Hoppas jag hjälpte dig på vägen och lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej, kan man bli antagen via betyg till arcada och novia om man är andragångssökande?
Läs mera

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera