Koncentrationssvårigheter

25.01.2020
Hej. Jag är inte riktigt säker på vilken kategori den här frågan hör till. Men jag har lite problem. Jag älskar att läsa jag brukar läsa jätte mycket, men nu på senaste tiden kan jag inte läsa. Jag läser men jag förstår liksom inte vad jag läser utan börjar bara tänka på annat. Jag måste läsa om samma sida många gånger. Fast jag bestämmer mig för att okej nu ska jag påhittigt försöka läsa så går det inte. Det gäller även i skolan, om jag ska läsa t.ex en text i geografi.
Det är helt otroligt störande. Jag förstår inte vad jag borde göra! Det stör min inlärning och jag har svårt att hänga med på lektionerna. Jag känner inte att jag inte skulle kunna sitta stilla utan jag är ofta trött, så jag tror inte det är ADHD eller något sådant. Det är som att jag är för tankspridd. Jag känner mig inte deprimerad utan jag mår helt bra.
Skulle någon vilja hjälpa mig eller förklara vad jag borde göra tack, haha. Tea
luckan

UngInfo svarar

31.01.2020

Hej,

Om dina koncentrationssvårigheter har börjat först på senaste tiden skulle jag inte tro att det är t.ex. ADHD/ADD i bakgrunden. Nu framkommer det inte om du har läs- eller skrivsvårigheter, men det kan förstås delvis påverka läsförmågan och hur lätt det är att läsa.

Troligen rör det sig ändå om ett övergående problem, som kan bero på dina levnadsvanor. Du skriver att du är trött, så då undrar jag förstås hur mycket och hur bra du sover. Att få för lite sömn (i din ålder anses man behöva kring 9 h/natt) påverkar negativt på hjärnans funktioner och koncentrationssvårigheter är då vanliga. Om man inte äter regelbundet under dagen kan det också påverka negativt på hur man orkar fokusera. Man har också börjat misstänka att hjärnan påverkas negativt om man flera gånger i timmen kollar på sin telefon (dvs. ”telefonberoende”), eftersom det verkar göra att man inte lika lätt orkar fokusera på mer krävande uppgifter. Du nämner även att du inte känner att du skulle må psykiskt dåligt, men det är också en vanlig orsak bakom plötsligt påbörjade koncentrationssvårigheter.

Jag skulle rekommendera att du talar med skolans hälsovårdare, för att se om dina levnadsvanor är i skick. Ta även med låg tröskel kontakt med specialläraren, som troligen kan hjälpa dig med skolgången, om det känns jobbigt.

Hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.