Mens och p-piller

17.08.2021
Hej!
Jag har haft mens i ca. 2 år. Jag har kraftiga blödningar (tycker jag iallafall). Mycket mensvärk också och därför äter jag ca. 4 burana (400g/tablett) per dag.

Mensen varar ungefär 6 dagar och mellan mensen är det 30-40 dagar.

Jag mår väldigt dåligt under mensen, jag är rädd för att blöda igenom och jag kan inte planera något under dagarna då jag har mens. För att jag är rädd för att blöda igenom osv.

Jag har nu längre tid funderat på p-piller. Men jag vill veta mera hur de fungerar. Hur länge tar det innan dem börjar fungera påriktigt? Jag vill inte använde p-piller som preventivmedel utan som en hjälp för att minska och kontrollera min mens och mensvärk. Kan mensen bli värre då man börjar använda dem?

Är det bra att berätta för mamma om man skall börja med p-piller? Ska man veta vilka sjukdpmar man har eller har haft för att kunna få p-piller? Vad skall man veta före man går till hälsovårdaren i skolan?

Kan ni berätta mer hur p-piller fungerar? Skall jag berätta för mamma? (Berättar andra ungdomar för sin mamma om p-piller?) Rädd för mens
Malin W N

Barnmorska och sexualrådgivare Malin svarar

19.08.2021

Hej, 
Du kan, precis som du själv skriver, börja med p-piller just för att du önskar mer regelbunden mens, mindre mängd mens och mindre mensvärk. Du kommer också få hjälp med att börja med just det p-piller som är bäst för just det ändamålet du önskar. Så när du berättar varför du önskar börja, kommer den yrkesperson du träffar skriva ut de p-piller hen tror skulle vara bäst för just dig, där även din anamnes tas i beaktande. Anamnes betyder - ifall du har sjukdomar sedan tidigare, om någon i din närmaste familj haft blodpropp etc. Så dessa saker är bra att veta när man går till hälsovårdaren. Du behöver inte vara orolig eller nervös inför besöket, hen du träffar kommer hjälpa dig att ta reda på det du behöver veta för att börja, och de allra flesta frågorna handlar faktiskt bara om dig och vad du önskar. 

Jag brukar alltid rekommendera att man berättar för sina föräldrar att man börjar med p-piller. Många ungdomar berättar för sina föräldrar, ja. Livet blir mycket lättare då, då behöver du inte smyga runt med dem. Då kan även dina föräldrar hjälpa dig att betala dem, om det behövs. Samt får de vetskap om din jobbiga mens som du lider av. P-piller är faktiskt det bästa och även första hjälpen mot besvärlig mens, och det brukar ta ca 1-2 månaders användning innan man börjar märka en förändring. En förändring mot det bättre - mensen ska inte bli värre. Om det skulle bli besvärligare ska man genast ta upp det med den som skrev ut dem så man kan få byta sort. 

Hälsovårdaren kommer noggrant berätta för dig hur de p-piller du får fungerar. Funktionen beror lite på vilka p-piller du får, och även hur du tar dem spelar roll. Så kom ihåg att lyssna noga, och fråga flera gånger om du inte förstår. 
Lycka till!

Kram!
Malin 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har mens och på gympan så ska vi simma. Det är första gången jag använder tampong och jag är jätte osäker om jag kommer blöda igenom. Kommer inte tampongen bli blöt i vattnet och åka ur? Ska det g...
Läs mera

Hej!

Jag tog första dosen coronavaccin här en dag. Idag startade mitt mens plötsligt nästan 2 veckor för tidigt...

Är det här pga. Vaccinet? Kommer det att lämna såhär?

Jag har hört att vac...
Läs mera

Kan man göra så att mensen eller brösten kommer fortare för varje dag tänker jag på det här och jag
börjar tappa självförtroendet.
Läs mera

Min mens är 9 dagar sen kan det bero på ångest och stress? För jag är på en arbetsplats där jag inte trivs alls och därpå förmed sig ångest och stress. Vill gärna veta vad det beror på
Läs mera