Sommarjobb inom turism

11.10.2009
Hej, jag undrar om det finns nånstans i Vasa som man kan sommarjobba på typ nån resebyrå eller hotell eller nåt? Funderar på att kanske inrikta mig på något liknande i framtiden.
18.11.2011

Hej!
Vår jobb-expert är på semester, så jag svarar själv (eftersom jag är Korsholms ansvariga för sommarjobben och därför rätt insatt i sommarjobbs-läget). Men kolla i slutet av nästa vecka igen, då kanske han lägger till något.

Tyvärr är det dåligt ställt på hela sommarjobbsfronten just nu, konkurrensen är stenhård om de få platser som finns. Dessutom väljer de flesta arbetsgivare sådana sökanden som har mycket arbetserfarenhet inom just det verksamhetsområdet - eftersom de har så många sökande att välja på. I Vasa har man lite fler möjligheter eftersom det är en lite större stad, men desto större är ju konkurrensen. Men klart att man kan ha tur ändå och få just ett sådant sommarjobb som man önskar, det gäller att vara envis, ute i god tid och lämna in ansökningar till MASSOR av ställen.

Just sommarjobb inom turismen är svårt att få just nu, eftersom det sätter större krav på den sökande. Man ska gärna vara tvåspråkig och kunna bra engelska, man ska vara väldigt social och artig och helst redan ha examen från eller gå på en turisminriktad utbildning. Tyvärr, det är tufft just nu i dessa ekonomiskt dåliga tider. Just turismen är känslig när det är dåliga tider - det kommer färre turister till Österbotten längre bort ifrån (folk reser mindre och spenderar mindre pengar under resan). Samtidigt blir det ju populärare att resa inom landet eller inom det egna landskapet istället för att resa utomlands.

Du säger ju inte hur gammal du är eller vad du redan har för utbildning, men jag har ändå några råd:

- lämna in en öppen ansökan och din CV (se på Decibel -> Information -> Jobb) till alla företag och föreningar som på något vis sysslar med turism. Gör det redan i januari/februari. Det räcker inte med fem, satsa på minst 20-30 ställen, allt från Wasalandia till små muséer och turistshoppar. Det lönar sig alltid att gå personligen och fråga efter sommarjobb med den öppna ansökan i handen, så visar du ditt intresse och de får ett ansikte till ditt namn.

- håll koll på www.mol.fi där arbetsplatser finns att söka och lämna sedan in ansökningar till de platser du hittar där.

- kolla vad din kommun erbjuder för sommarjobbare, både vilka sommarjobbsplatser man kan söka och ifall de har "morotspengar", alltså sommarjobbssedlar. I vissa kommuner (tex Korsholm och Kristinestad) kan man ansöka om en sommarjobbssedel, som man kan locka arbetsgivare att anställa en med, dvs ett tillägg till den lön de skulle betala åt dig. Får du en sådan kan du gå till alla ställen du lämnat in ansökan till och vifta med den, så kanske de lättare anställer dig.

- du kan alltid erbjuda dig att hjälpa till gratis i turism-företag för att få erfarenheter av branchen. Det kommer inte att spela någon direkt roll sedan huruvida du faktiskt varit anställd, huvudsaken är att du har arbetserfarenheter från det området.

- om ni har möjlighet att prya (prao, praktisera, kallas lite olika i olika kommuner) via skolan så försök få sådana platser som är relaterade till turism. Det gäller även dagsverket, besök till arbetsplatser, temadagars workshoppar, grupparbeten där man ska intervjua yrkesfolk osv osv osv.

Det är alltså bara att lämna in ansökning till massor av ställen och sedan tjata på dem, utnyttja alla kontakter du har och fundera ut alla tänkbara sätt du kan få erfarenhet från området.

Lycka till!!!
Hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej.
Har jobbat på * några år nu. Varit utbränd en längre period för ett tag sen och känner att jobbet är tungt, underskattat och dåligt betalt.
Funderar byta jobb men vet inte till vad!? Har fundera...
Läs mera

Hejsan, har redan studerat en grundexamen utbildning och har inte lust med 3 år till i skolan. Men skulle vilja lära mig sätta kakel, renovera, montera klinkers mm.. finns det kortare kurser eller lik...
Läs mera

Hej! Jag är arbetslös och funderar om jag skulle starta eget företag, hur påverkar det arbetslöshetsersättningen från den allmänna arbetslöshetskassan? Om företaget inte drar in några/ väldigt lite pe...
Läs mera

Hej!
Hur kan jag tjäna in pengar som 14 åring?
Läs mera