Semestermens (!)

19.07.2011
Vi ska bada på vår semester och min mens har varit lite underlig den senaste tiden. Eller underlig oh undelig men ja. I maj fick jag min mens kring dem 25, i juni kring den 17, så nu borde jag ha fått den men jag är inte säker på att det ät mensen utan om det är flytningar. För i såfall så är det ytterst lite, lite mens men mer flytningar. Och det var brunaktigt så det kan både vara flytningar och mens. Dessutom om det är flytningar finns det ju stor sannolikhet att jag får min mens när vi är på semester. Jag läste igenom lite svar här innan jag ställde min och fick reda på man ska kunna simma med tampong. Men jag har aldrig använt tampong och jag har testat men inte fått in den och varit lite orolig var jag skulle sätta in den. Så nu vet jag inte vad jag ska göra. Tips?
25.11.2011

Hej!

Det här verkar vara ett vanligt problem för tjejer under sommarhalvåret, vet inte hur månte frågan om mens under semestern vi får. Vi fick faktiskt en till nästan likadan samma kväll som din kom in ;)

Det finns alltså flera alternativ för hur man ska överleva mens under semesterresan (om man inte äter p-piller som man kan skjuta upp mensen med genom att direkt fortsätta på nästa karta): tampong, menskopp eller hormonpiller som skjuter upp mensen.

Om du inte använt tampong förr, men nog haft sex, så ska du nog kunna använda tampong. Och även om du inte har haft sex, så ska det nog vara möjligt att få in en tampong om du bara tar det lugnt och är avslappnad. Grejen är att man alltid är trång och torr om man är nervös och spänner sig, och då kan till och med en tampong göra ont att föra in och det kan kännas som att man är för trång. Men vi kan ju föda barn, så det går nog. Det som kan förhindra är också att man har slidkransen "kvar". Slidkransen sitter ett par cm upp i slidan och är vad man i folkmun kallar mödomshinnan. Men det är ingen hinna utan en krans av hud som har ett hål i mitten (hur skulle mensblodet annars kunna komma ut). Slidkransen kan se väldigt olika ut, vara olika spänd osv, och det är om man inte är tillräckligt avslappnad eller sexuellt upphetsad som det kan ta sjukt att komma förbi den och det är då den kan spricka lite i kanterna så att det blöder. Men den är lika töjbar som resten av slidan och "försvinner" efter mer sex, onani eller fler tamponger.

När du ska sätta in en tampong, så gör det första gången gärna när du har riklig mens så att det är vått och halt i slidan. Slappna av i bäckenbottenmuskulaturen och ställ dig antingen med ena benet upp på toalettsitsen eller lägg dig på sidan på golvet och håll upp ena benet. När du blir vanare kan du nog föra in tampongen medan du sitter på toalettstolen. Vill du så kan du sätta en liten klick vaselin eller glidmedel på toppen av tampongen, då går det lättare. De tampongmärken som har införningshylsor är lättare att använda för ovana. Följ bruksanvisningen och känn efter vartåt din slida lutar i den position du står/ligger i - försöker du trycka den mot slidväggen går det såklart inte. Slidan är oftast inget rakt rör utan går i en böjd båge. Tampongen ska så långt in att du inte längre känner den inuti dig och så att den inte känns när du går. Som sagt, slappna av, så går det nog. Sedan kan du alltså simma med tampongen i - men det är väldigt viktigt att du byter tampong direkt efter att du kommer upp ur vattnet, så att inte bobbor från havsvattnet/poolvattnet kommer in i slidan via tampongen (som ju suger i sig all vätska).

Ett bättre alternativ är definitivt menskoppen (m-kopp, månkopp). Det är helt enkelt en liten silikonkopp som man för upp i slidan och som hålls på plats av vakuum och muskler. Koppen samlar alltså upp mensblodet och det är bara att tömma när den är full. De finns att köpa på apotek, på nätet och i ekoshoppar och är nog det mest ekonomiska och hygieniska mensskyddsalternativ som uppfunnits! Minst risk för infektioner och svampinfektioner, lättast att sköta eftersom det bara är att skölja ur och tvätta med vanlig tvål, en menskopp kan användas i år istället för en gång och är därför både miljövänlig och billig (kostar 30-40€). Och den funkar absolut bäst att simma med, ingen risk att den ska komma ut medan du simmar eller släppa förbi skadliga bobbor.

Och slutligen så finns det hormonpiller som man kan äta så att mensen skjuts upp. De får du på recept, men det kan du få från din egen hälsovårdscentral. Ett vanligt märke är Primolut och de börjar du äta några dagar före mensen borde komma och sedan i högst två veckor. Du får alltså inte mens under den tid du äter dem, men du råddar nog med din menscykel och hormonerna. De ska inte användas ofta utan just vid sådana tillfällen då man verkligen inte vill ha mens just då.

Sedan ett litet tillägg: om du har haft sex, så är det ju faktiskt möjligt att du inte får mens för att du är gravid. Bättre ett graviditetstest i onödan än att du går omkring utan att veta om att du väntar. Man kan ha brunaktiga flytningar i början av en graviditet, så har det gått en 7-10 dagar sedan dagen då du borde ha fått mens, så tycker jag att du ska göra ett graviditetstest för säkerhets skull. De finns billigt på de största varuhusen och såklart i många prisklasser på apoteket.

Lycka till och ha en trevlig semester! Hälsar ungdomsinformatörerna Liselott och Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har provat tampong och det gör ont och jag känner av tampongen när jag går. Jag har tryckt in den så långt som jag fått den. Jag har provat att teycka den längre in men jag får den inte längr...
Läs mera

Är det normalt att blöda 8-9 dagar med 25 dagars menscykel. Och blöda i genom 2-3 gånger per dag på första dagarna av mensen.
Läs mera

Hej decibel. Min mens har nästan alltid varit punktlig i de 5 år jag haft den. Förra månaden var den fyra dagar för tidig, och nu är den fem dagar(sammanlagt nio dagar om man räknar från senaste mense...
Läs mera

Helloj!
Jag har fått min mens i januari. Däremot har jag bara haft min mens två gånger. Min fråga ör nör kan man börja använda tampong? Man brukar säga att man inte ska använda tampong det flrsta året...
Läs mera