Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

p piller
11.07.2018
Hej! Jag är 14 år och äter p piller. Jag har precis börjat äta ihop kartorna och tar därför inte dom vita tabletterna. Jag fick mens nu för 2 veckor sedan och jag tog inte någon paus med tabletterna. Jag har haft jättebrun mens, och har haft det i 2 veckor nu. Men mensen var påväg att försvinna, men då råkade jag glömma en tablett, och nu har den k...
Visa hela frågan och svaret
Hej! Jag är 14 år och äter p piller. Jag har precis börjat äta ihop kartorna och tar därför inte dom vita tabletterna. Jag fick mens nu för 2 veckor sedan och jag tog inte någon paus med tabletterna. Jag har haft jättebrun mens, och har haft det i 2 veckor nu. Men mensen var påväg att försvinna, men då råkade jag glömma en tablett, och nu har den kommit tillbaka. Hur lång tid kan det ta innan mensen försvinner, och gör det något att jag inte gjorde ett uppehåll med tabletterna? Vill verkligen inte ha mycket mens nu på sommarlovet.
ida sundqvist
Ungdomsinformatören Ida svarar:
Besvarad: 13.07.2018

Hej!

Jag förstår att det känns jobbigt att ha mens ofta nu under sommaren. De jag började fundera på är hur många kartor du har ätit ihop, två eller flera? Du borde inte ta fler än 2 kartor ihop. Det är en helt normal biverkning när man börjar med p-piller att man småblöder/droppblöder. Inom 3 månader borde biverkningarna försvinna, men ofta så går de snabbare. Det tar ett tag för kroppen att anpassa sig. Om de inte går över så kan du testa på att byta p-piller sort.

Så de kan va en anledning till att du fick mens igen. Om det händer igen att du får mens när du inte borde (eftersom du äter ihop kartorna) så skall du ta pausen, uppehåll mellan kartorna.

Tyvärr kan det vara så här i början. Om du känner dig orolig kan du kontakta den som skrev ut p-pillren åt dig. Sköt om dig!

Kram, Ida

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!