Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

P piller frågor
09.08.2018
Hej Så här är det, att jag har då mens men varje gång innan jag ska få det (aså när jag vet att det närmar sig) så får jag seriöst ångest! Tycker att mens är skit jobbigt och äckligt och skulle göra typ allt för att slippa den. Har inte så värst mycket mens verk men tycker den ändå är jävligt jobbig! Har då egen häst och rider 6 gånger i veckan m...
Visa hela frågan och svaret
Hej Så här är det, att jag har då mens men varje gång innan jag ska få det (aså när jag vet att det närmar sig) så får jag seriöst ångest! Tycker att mens är skit jobbigt och äckligt och skulle göra typ allt för att slippa den. Har inte så värst mycket mens verk men tycker den ändå är jävligt jobbig! Har då egen häst och rider 6 gånger i veckan men när jag har mens så blir det att jag helst inte vill rida då jag tycker det känns lite osäkert att det ska blöda igenom eller utanför. Har läst lite om p piller och så men det står ju rättså mycket ”dåliga” grejer om det. Hade varigt snällt om ni ville skriva lite om p piller o hur det fungerar och vad det kan vara för negativa grejer med det. Och om jag nu skulle vilja ha p piller hur ska man gå till väga? Hur ska jag säga till mamma?? Hahah förlåt för mycket frågor men behöver verkligen info. Kram från en 13 årig tjej
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 10.08.2018

Hej.

Jag förstår att det känns som att mensen är irriterande då du lever ett så pas aktivt liv, och i din ålder är det ju vanligt att mensen är ganska oregelbunden vilket kan göra det ännu svårare att planera sin vardag då man inte vet när mensen skall dyka upp.

P-piller har både fördelar och nackdelar. Fördelarna kan vara t.ex. att blödningarna blir mer regelbundna, och att de i allmänhet minskar i mängd eller i vissa fall försvinner helt. P-piller kan också göra att man får bättre hy, och givetvis förhindra oönskad graviditet. Men det finns egentligen ingen som på förhand kan säga hur p-piller påverkar just DIN kropp, och om du hör till dem som mensen upphör helt för eller inte.

Nackdelarna som man oftast talar om i samband med p-piller är en något förhöjd risk för blodproppar då man just har påbörjat användningen. Humörsvängningar eller nedstämdhet, samt en något ökad risk för bröstcancer (vilket man dock inte är helt säker på att beror på själva pillren, det kan också bero på att kvinnor som äter p-piller undersöks oftare och därför hittas bröctcancer snabbare hos dem - vilket är en bra sak.)

Om du vill börja med p-piller, eller bara diskutera dem med någon så föreslår jag att du vänder dig till en ungdomsmottagning eller vårdcentralen på din hemort och talar om saken med en barnmorska. Så får ni hitta en pillersort som passar just dig.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!