Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Spiral, p-piller eller vad ska jag göra
10.08.2018
Hej! Jag är en tjej på 12 år ich jag har fått min mens för typ ett år sedan vi jag kan typ bli förhindrad av saker jag vill göra när jag har min mens. Tycker ni att man typ kan använda p-piller eller ska man sätta in spiral eller vad ska jag göra?
Visa hela frågan och svaret
Hej!
Jag är en tjej på 12 år ich jag har fått min mens för typ ett år sedan vi jag kan typ bli förhindrad av saker jag vill göra när jag har min mens. Tycker ni att man typ kan använda p-piller eller ska man sätta in spiral eller vad ska jag göra?
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 10.08.2018

Hej.

Ibland kan det kännas krångligt att ha mens, speciellt om den är väldigt riklig, om man har väldigt ont eller om den är oregelbunden. Då kan man överväga att börja med p-piller eftersom pillren oftast gör mensen mer sparsam och regelbunden. Men det är nästan omöjligt att på förhand veta om man hör till dem som mensen upphör helt för (med p-piller eller spiral) eller om den bara blir mer sparsam och regelbunden. Mensen är trots allt någonting helt naturligt, och någonting som man sist och slutligen skall vara glad över även om det inte alltid känns speciellt mysigt.

Om du har problem med din mens, t.ex. att den är oregelbunden, riklig eller att du har väldigt ont så tycker jag att du skall gå och diskutera saken med din skolhälsovårdare. tillsammans kan ni diskutera de olika alternativ som finns och vad som kanske skulle passa dig bäst. Vid behov kan hon också hjälpa dig boka en tid till preventivrådgivningen eller gynekologen.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!