Är ful eller har jag bara dåligt självförtroende?

12.10.2009
Jag är 13 å(är tjej) och jag vet inte vad som är fel. Jag tycker nästan allt är dåligt med mig. Tex :
Jag skelar (ser med ett öga åt gången). Det är fult.
Jag har massor av finnar(vissa är stora).
Mitt hår är alltid långt och platt (ofärgat).
Har fräknar

Sedan har jag också dålig självkänsla ochjag trivs inte i min kropp, Vill sluta äta men då får jag anorexia.

Snälla hjälp mig!!!
18.11.2011

Hej! Tråkigt att läsa att du känner det som om att nästan allt är dåligt med dig. Bra att du tar kontakt, för ingen skall behöva gå omkring och känna sig dålig. Och du är såklart precis lika bra som alla andra! Men precis som du själv gissar så handlar det mycket om ens egen självkänsla och självförtroende när man värderar sig själv. I tonåren är det väldigt vanligt att man känner sig obekväm i sin kropp och det sker mycket förändringar i utseendet, vilket kan upplevas som jobbigt i början.

Allra bäst skulle det vara om du gick till skolhälsovårdaren och berättade om det här. Hälsovårdaren kan kolla läget med sånt som gäller t. ex ögonen/finnar/håret och ni kan även diskutera ditt mående där. Du skall absolut inte sluta äta, för det är aldrig lösningen på något problem!

Självkänslan kommer inifrån och det handlar om att lära sig att uppskatta sig själv och tycka om sig själv som den man är. Alla människor är unika och fina på sitt eget sätt – men det gäller att öva sättet man tänker på och det kan du även få hjälp med om du går och talar med en kurator/psykolog eller annan vuxen som arbetar med ungdomar i din kommun. Det brukar kännas bättre att tala med någon om sina känslor, så man inte fastnar i negativa tankar om sig själv alltför länge. Kom ihåg att du är värdefull som just som den du är! Lycka till!

Hälsar Decibels experter

1 Kommentarer

  • mia 02/08/2014 9:08pm (8 år sen)

    Hej! :) måst bara säga att ja har lite så ja har så me ögonen å ibland, fräknar å nopprig hy , ( å värdens bästa pojkvän :) ) men inget ja stör mig på , annars sku de ju int vara jag ! :) å alla är fina som dom är , åtminstone jag går inte å tänker att någon är ful , det finns inga fula människor egenteligen! Kan inte komma på en ända..Tror folk har fullt upp med sig själv.. ha en bra dag alla :)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Egentligen vill jag bara testa och se ifall denhär frågan syns, eftersom den senaste frågan jag ställt inte syns, så här kommer frågan igen i hemliga rutan ifall den inte skickats innan:
Läs mera

Hej hur går jag upp i vikt med snabb metabolism? Jag äter ordentliga måltider och ibland överäter jag men det händer ingenting. Och om man kan gå upp i vikt på något sätt kan man välja vart fettet sät...
Läs mera

Hur ska man ta bort hår under armarna? Hälsa något man kan göra hemma fö mina föräldrar vet inte att jag kommer ta bort der
Läs mera

Hej! Jag har väldig oljig hy samt stora porer. Jag får lätt finnar och små prickar runt munnen och pannan. Smink sitter katastroft på min ansikte. Ibland vill jag kunna sminka mig lite men ändå så att...
Läs mera