Dålig hy

09.11.2009
Hejsan,
Jag har en ganska dålig hy, jag får finnar fast jag tvättar med olika medel, med vatten bara.
Hur skall jag göra? jag vill ha en ren och fin hy!!
Och efter finnarna kommer det röda märken, som inte heller går bort. finns det medel eller någåt jag kan använda eller ?
Jag behöver hjälp NU !!
Tack
25.11.2011

Hej, nu har jag frågat ett flertal av mina väninnor som haft oren hy och som har bättre hy numera. Ska summera deras tips här:

- Alla säger de först "Bli gammal!" och ler lite ironiskt. För tyvärr så hänger finnar och oren hy oftast ihop med puberteten. (Tyvärr är det för vissa av oss som om den där puberteten aldrig riktigt vill gå om - här sitter jag, 32 år gammal och har fortfarande finnar. Men jag ska å andra sidan inte skryta över hur väl jag sköter min hy, den lider av tidsbrist...). Det har så klart att göra med hormonerna som leker tornado i kroppen i tonåren, och faktiskt kommer hormonerna att fortsätta att påverka din hy i många, många år framåt. De flest kvinnor får fortfarande fler finnar när de just ska få sin mens. P-piller, p-ringar, p-plåster och hormonspiral kan ge fler finnar, eftersom de rubbar den naturliga hormonbalansen i kroppen, till och med efter en graviditet kan man bli finnig som en tonåring. Det är bara att förlika sig med tanken, att ens kropp och ens önskningar inte alltid stämmer överens.

- Det är väldigt svårt att veta exakt hur en människas hy borde skötas utan att se den personens ansikte framför sig. För finnar kan man få om man har för torr hud, för fet hud (så att porerna lätt "stockar igen"), är utsatt för mycket avgaser, röker, använder fel typ av hudvårdsprodukter... Det beror också mycket på vad du äter (choklad, ost, rödvin, nötter är klassikerna), hur mycket du dricker, om du sköljer ansiktet när du är svettig osv. Du måste nästan visa upp dig för någon som kan det här med hudtyper. Vart du vill gå beror lite på hur mycket pengar du har och var du bor. Du kan gå till en skönhetssalong och be en kosmetolog berätta vilken typ du är och hur du borde sköta din hy. Men kom ihåg att kosmetologen HELT SÄKERT vill att du ska köpa en massa produkter och behandlingar av henne, så ta allt hon säger med en nypa salt. en "gratis" konsultering kan du kanske få med lite tur i en "skönhetsaffär" nästa gång du besöker Rewell center (finns åtminstone två affärer där), någon större stad eller Båtarna. Gå till någon fin affär som säljer parfymer, kosmetika osv och be dem rekommendera hur du ska sköta din hy. du behöver ju inte köpa det de säger att är sååå bra. Men du kan få bra tips! Sedan kan du ju lägga vissa hudvårdsprodukter på din julklappsönskelista. Det är för övrigt en väninnas råd: köp inget billigt tjafs. Bättre märken brukar delvis vara dyrare för att de är bättre. Märken kan du annars kolla jämförelser mellan i olika tidningar eller i deras nätupplagor.

- Vissa behandlingar just hos kosmetologer så ger helt klart bra resultat, bla finns det en laserbehandling som är dyr men effektiv. En väninna hade provat den, men eftersom hon bor i en stad med mycket avgaser, så höll inte resultatet så länge. Kolla utbudet i de salonger som finns nära dig. Alltid finns det någon fördel med att bo i glest befolkade Österbotten...

Fler och bättre tips hittar du säkert i magasin för unga (de glassiga som man hittar i affärerna). Gå till bibban - där man brukar få läsa just sådana tidningar, de prenumererar på dem - och plöj igenom några nummer och du hittar garanterat något råd som passar dig.

Lycka till med att få den underbara porslinshyn, len som en nyponros osv, önskar Liselott, webbredaktören

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Egentligen vill jag bara testa och se ifall denhär frågan syns, eftersom den senaste frågan jag ställt inte syns, så här kommer frågan igen i hemliga rutan ifall den inte skickats innan:
Läs mera

Hej hur går jag upp i vikt med snabb metabolism? Jag äter ordentliga måltider och ibland överäter jag men det händer ingenting. Och om man kan gå upp i vikt på något sätt kan man välja vart fettet sät...
Läs mera

Hur ska man ta bort hår under armarna? Hälsa något man kan göra hemma fö mina föräldrar vet inte att jag kommer ta bort der
Läs mera

Hej! Jag har väldig oljig hy samt stora porer. Jag får lätt finnar och små prickar runt munnen och pannan. Smink sitter katastroft på min ansikte. Ibland vill jag kunna sminka mig lite men ändå så att...
Läs mera