Rynkor

06.12.2021
Hej! Jag har rynkor i pannan redan som 14 ( sånna permanenta streck) Normalt? Hur får jag bort dem och undviker flera? Och direkt jag höjer ögon brynen en milli har jag värsta rynkhavet i pannan. Sjukt störigt.
Nej jag röker eller dricker inte.
Ja jag använder moisturizer varje morgon och kväll ( andra hudvårdsprodukter också)
Ja jag använder solkräm på sommaren.
Börjar inte huden föråldras litegrann först vid 25 års åldern???
Dessutom är mina ögonbryn väldigt lågt ner så jag gillar att ha dem höjd lite grann men min panna blir full av rynkor då och det ser fult ut.
Skulle va tacksam till svar 14 åring
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

08.12.2021

Hej Kära du,

Det är svårt att säga vad du ska göra eftersom jag inte sett din hud. Därför blir mitt svar lite sådär allmänt, vad som brukar kunna vara bra vid torr hy, speciellt på vintern.

Vi har ju alla olika hudtyper, vissa har en lite fetare hudtyp, med pormaskar och orenheter och andra har en torrare hudtyp med små porer och minimalt med orenheter, den hudtypen har tyvärr mera rynkor. Nu tänker jag ändå att du inte har sk. åldersrynkor, det har man inte i din ålder, det är jag helt säker på. (Jag har jobbat som kosmetolog i över 30 år ) Synliga ålderstecken kommer nog först efter 25-30 års åldern, alldeles som du skriver.

Dina rynkor beror mest troligt på torr hud och vinter och kallt. Det är ingen bra kombination. Om man redan från förr har en torr hud blir det oftast ännu värre på vintern och speciellt när det är så kallt som nu. I värsta fall kan det ju vara 50 graders temperaturskillnader inne och ute. Kallt och blåsigt ute och torr varm centralvärme inomhus.

På vintern är det ännu viktigare än vanligt att man verkligen tillför ordentligt med fukt till sin hud. Du verkar ha hudvården på klart och använder säkert både rengöringsprodukter och fuktgivande krämer. En fuktgivande mask åtminstone 1 gång/ vecka skulle säkert också vara bra. Det ska vara en krämmask som inte stelnar på huden. Om man använder ansiktsmask bara nån gång ibland då man kommer ihåg det, märker man ingen skillnad. En mask ska användas åtminstone 1 gång/ vecka för att man ska se något resultat. Man kan gärna kombinera med något annat man gör en gång per vecka. Ett tv program, bastukväll, gym eller något annat så brukar det vara lättare att få det gjort. Det är så lätt hänt att man tänker: ”Inte ikväll, det är så sent, jag gör det imorgon...” Sen har det plötsligt gått typ 2 månader :)

Du har alldeles rätt i att både tobak och alkohol påverkar vår hud negativt. Bra att du inte använder något av det.

Vi behöver också vårda vår hy invärtes genom att dricka tillräckligt med vatten, åtminstone 1-1,5 liter vanligt vatten/ dag.

Många tycker att en vanlig fuktighetskräm inte riktigt räcker nu på vintern, då kan en hudolja tex morotsolja (ger lite färg), eller mandel olja, eller jojoba olja (normaliserar hudens funktioner) vara bra för att motverka att huden känns torr och stram.

Du kan gärna ta någon olja invärtes som också vårdar huden lite extra just nu. Det finns många olika oljor för invärtes bruk att välja på från hälsokostaffären. Nattljusolja eller linfröolja (smakar lite illa) eller hampafröolja som är rik på både omega 3 och omega 9. Fråga på hälsokostaffären vad de skulle rekommendera som passar när huden både ser och känns torr och fnasig.

Kroppen kan inte själv tillverka Omega 3, så därför behöver den tillföras via kosten. Om du gillar kokos så är kokosolja en passlig olja att sätta tex på gröten. Olika smaksatta rapsoljor finns som är jätte goda att sätta på sallad. På vintern är det också bra att ta extra D-vitamin. Det finns D-vitamin oljekapslar med olivolja som kroppen lätt tar upp.

Som du hör är mina råd att du försöker sköta dig både utvärtes och invärtes. Eftersom du har en bra hudvårdsrutin med rengöring och ansiktsvatten och en lite fetare fuktighetskräm varje dag samt om du inte redan använder så kan du tillsätta en fuktgivande mask 1 gång/ vecka, då tycker jag att det inte finns något du borde ändra med det.

Make-up, puder, foundation mm skyddar också huden mot köld och yttre påverkan så det är också ett bra sätt att skydda huden mot vinter och kallt.

Om du inte tycker att något av det jag förslår här har någon effekt, skulle jag rekommendera att du går via en kosmetolog som får se på din hud och ge bra råd som passar för just din hudtyp.

Hoppas du hittar något som hjälper och ha en bra fortsättning på vintern :)

Varma hälsningar från kosmetologen Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har väldig oljig hy samt stora porer. Jag får lätt finnar och små prickar runt munnen och pannan. Smink sitter katastroft på min ansikte. Ibland vill jag kunna sminka mig lite men ändå så att...
Läs mera

Jag äter, jag springer, jag går och jag gymmar 1-2 ggr i veckan, men jag förlorar inget fett, tvärtom, jag blir tjockare. jag hatar mig själv så mycket och jag bryr mig inte om vad nån säger jag vill ...
Läs mera

Hej bästa ni, jag undrar om hur man kan få bort mustage eller hår under näsan, det syns inte på långt håll då det är väldigt ljust men är äcklad av att det är där
Läs mera

Hej! Jag har problem med mitt hår. På senaste tiden har mitt hår börjat bli flottigt jättesnabbt. Brukar vanligtvis ha ett schema då jag tvättar håret 2 ggr i veckan specifika dagar, men nu har detta ...
Läs mera