vrf är jag så ful

21.12.2021
Hej, vrf är jag så ful, jag ser ut som en igelkotte. Det är inget skämt längre Ingen speciell
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

28.12.2021

Hejsan!

Ledsen att höra att du tycker att du är ful. Jag är säker på att det finns många fina saker med dig, men att du har lite svårt att se dem just nu bara. Ofta är det så, att de saker vi själva har komplex över så bryr sig andra inte om. Sen ska vi också komma ihåg att utseende är en väldigt liten bit av vem vi är i det stora hela, vem vi är som människor. Hur man ÄR är det som räknas mest. Men det kan vara lite svårt att känna så ibland, när världen samtidigt är rätt utseendefixerad med vissa saker och skönhetsbranschen vinner på att få oss att känna oss otillräkneliga eftersom det betyder att vi ger dem våra pengar.

Det som man absolut behöver undvika är att börja jämföra sig med andra. Idag så editeras och filtreras och poseras majoriteten av de bilder som syns exempelvis på social media. Man ska komma ihåg att inte jämföra sitt naturliga, vardagliga och avslappnade utseende med någon annans poserade och editerade bild. Den personen ser heller inte ”perfekt” ut hela tiden, och det kan ha tagit många tiotals bilder innan personen fått till den som hen sen postat. Avfölj såna konton som får dig att må dåligt.

Vi är alla unika, och det finns en poäng i att det är så. Om alla såg likadana ut så skulle ju världen vara skittråkig. Nu är vi istället vackra på olika sätt. Ett intressant exempel är också att det finns skådespelare som fått svårare att få roller sedan de plastikopererat exempelvis sin näsa, eftersom den mera unika näsa de hade innan var en del av deras charm och karaktäristiska utseende som gjorde att de passade till olika roller, men de förlorade en del av den charmen när de började se mera ut som ”den stereotypiskt snygga mallen av vad man ska ha”. Plus att vad som är trendigt och inte när det kommer till utseende ändrar HELA TIDEN, redan under min livstid (och jag är bara 30 år) så har det ändrat en massa, flera gånger. Vissa saker som ansågs fula när jag var yngre anses vara jättesnygga nu, och tvärtom. Det är ingen vits att försöka tvinga in sig själv och sin kropp i trender som ändå ändrar hela tiden. Det skulle vara jättestressande och inte bra för kroppen att ändra sig drastiskt hela tiden. Vissa saker kan man heller inte ändra på grund av hur exempelvis skelettet är byggt. Istället behöver man hitta sätt att känna sig bekväm och hälsosam på på sitt eget vis, och stilar som passar ens eget unika utseende. Plus att oavsett vilken ”utseendetrend” som är rådande i samhället så tycker ändå alltid folk att OLIKA saker är snyggt. Man har ju liksom olika smak. Och dessutom – när någon tycker riktigt mycket om en, då tycker de ju om en för vem man ÄR, och det gör ju att man är fin i deras ögon, oavsett de saker man själv ser som skavanker.

Det skulle vara fint om du kunde öva dig att hitta ens något som du tycker är fint med dig själv, och försöker tala positivt till dig själv. Men om du har svårt för att gilla ditt utseende så måste du faktiskt inte det. Men du kan istället för att vara negativ till det försöka öva på att vara neutral till det, acceptera det och undvika att läsa in utseende som varken bra eller dåligt. Försök att istället tänka på hur fantastiskt det är att få ha en kropp som fungerar, en kropp som man kan bo i medan man färdas genom livet. För det är sist och slutligen mest det den är till för, oavsett hur den ser ut.

Ifall du upplever att du har stora svårigheter med hur du ser ut, och att du spenderar mycket tid med att tänka på det eller spegla dig/undvika speglar så kan det vara värt att gå och prata med någon om saken, exempelvis kuratorn på din skola. Det finns hjälp för sånt här, och det är helt okej att söka hjälp för tankar som man mår dåligt av, oavsett om de rör sig kring utseende eller annat.

Kram, Kix

P.S, scrollar du ner så ser du en söt kommentar som du har fått på din fråga :)

1 Kommentarer

  • En_Svarare 22/12/2021 3:21pm (11 månader sen)

    Igelkottar är fina, du är fin.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag skulle vilja skaffa en piercing i örat. Var kan jag göra det? Jag bor i Närpes, så det skulle gärna få vara här i närheten. Har läst att Fist of needles verkar vara populärt. Men har sett en ...
Läs mera

Hej! Jag har alltid haft problem med mitt självförtroende. När jag var yngre så ansåg jag att min ”fulhet” var något jag helt enkelt bara var tvungen att leva med och tänkte inte så mycket på mitt uts...
Läs mera

Ihm

Hur kan man börja tycka om sig själv? Och vara okej med sig själv? Self love? How.
Läs mera

Hej. Jag har en t-shirta som är smal där bak och har en sport bh som syns vad finns det för sport bh som man kan köpa men som inte syns där bak
Läs mera