När börjar tillväxten?

22.09.2020
Hej, jag är en kille som har fått en knölar bakom bröstvårtorna och bara lite hår ovanför snoppen och undrade om jag just har kommit inn i puberteten och hur länge tar det tills målbrottet kommer ungefär? Också när jag börjar växa i längden eftersom jag bara är 156cm?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

24.09.2020

Hej,

Det att du känner av svullnad bakom bröstvårtorna och att det har börjat växa hår vid ditt kön är tydliga tecken på att din pubertetsutveckling har satt igång. Däremot kan jag inte ge något exakt svar på när du kommer att börja växa på längden eller komma i målbrottet, eftersom utvecklingen ser olika ut för alla och inte nödvändigtvis följer samma tidtabell eller mönster.

Hur lång du blir, och när du börjar växa på längden beror dels på ärftliga faktorer och dels på din miljö. Om du t.ex. tränar väldigt mycket så är det vanligt att det tar lite längre tid innan det sker, och om du röker så växer du inte nödvändigtvis lika mycket som du skulle göra annars. För vissa killar är målbrottet jättetydligt medan förändringen hos andra sker så "smidigt" att det inte märks lika bra. (Det innebär ju inte att du hela livet kommer att ha ett barns röst - utan helt enkelt att "problemen" man brukar uppleva med att rösten inte håller inte inträffar för alla.

Försök att ha tålamod och sköta om dig själv, sov, ät och rör på dig lagom mycket - så gör din kropp sitt bästa för att utvecklas.

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är inte omskuren men har ändå kort förhud så att ollonet syns, hur ska ja göra så att kännseln i ollpnet inte försvinner
Läs mera

Hej decibel!

Jag undrar om min penis möjligen är färdig växt? Jag fyller snart "** år" (se infon) och min penis är vid fullt stånd endast runt 12-13cm, och det känns på något vis allt för kort typ...
Läs mera

Hej har liten snopp å lite hår ok förhuden e så kort så ollonetsyns , jag e 19 år
Läs mera

Är det farligt att ha en finne på snoppen? Ska man klämma den eller låta den vara? Har haft en finne där innan på precis samma ställe men den försvann efter att jag klämde på den.
Läs mera