När man är förkyld

15.01.2021
Hej! Hjälper det att sitta in i bastu då man är förkyld?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

18.01.2021

Hej,

Jag är inte säker på att det går att ge ett enkelt ja eller nej-svar på den frågan. Många förkylningar beror på virus, och mot dessa finns det ingen egentlig medicin utan din kropp måste själv motarbeta dem med sitt immunförsvar. Så det som hjälper är att du redan i förebyggande syfte försöker äta, sova och röra på dig för att på så sätt bygga upp en god hälsa.

Om man redan är förkyld så kan det hända att vissa symtom känns bättre eller lättare om man går i bastun. Det kan t.ex. göra att det blir lättare att andas om man har mycket slem i luftvägarna, men i vissa fall kanske det snarare känns tvärtom - att det blir tyngre eftersom kroppen blir varm och matt. Så jag tror att du måste utgå ifrån vad du själv känner - och det som känns bra i det läget så är antagligen bra för dig. Om du är uppmärksam på hur det känns i din kropp så tror jag att du själv märker om det känns bra eller inte.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag skulle vilja bli fotograf och lära mig redigera bilder mm. Var kan jag göra det ( i mitt område gärna eller på distans)?
Läs mera

Hej! Vad blir det för böter om jag kör med en oregistrerad och oförsäkrad snöskoter?
Läs mera

Hej. Vår bya förening har nu bytt ordförande. Antar att det ska ändras på magistratens hemsida. Hittar ingen ting där.snälla skicka direktlänk till mig.visst är det på magistratens hemsida det ska änd...
Läs mera

Kan man skida fristil med skidor som är avsedda för klassiskt bruk? (längdåkning)
Undrar också hur mycket skidorna egentligen påverkar skidningen. Det finns en massa sorts skidor för tex olika väder o...
Läs mera